Volle wereldbekerpunten naar Chardon, De Ronde derde in Londen

De tribunes zaten vol in het feestelijk versierde Londense ExCel tijdens de Wereldbekerwedstrijd Mennen. Bram Chardon en Koos de Ronde kwamen voor TeamNL aan de start met hun span. Na de overwinning van vorige week in Genevè, wist Chardon opnieuw alle punten op zijn naam te schrijven.

De winst was echter voor Boyd Exell, doordat Exell met een wildcard aan de start kwam kon hij geen kwalificatiepunten verdienen, en ging het volle pond aan punten naar Chardon. Bram Chardon, de Wereldbeker-titelverdediger en lid van het team dat de gouden medaille won op de Europese kampioenschappen, reed bijna 2 seconden sneller over de finishlijn dan Exell in de drive off, maar pakte daarbij 8 strafpunten. Koos de Ronde ging naar huis met de derde plaats. De Ronde, met zijn vrouw Marie als navigator, had de derde snelste tijd in de drive off, en een dure 12 strafpunten bij zijn finish bevestigden deze klassering.

De Nederlandse parcoursbouwer Jeroen Houterman had een strak parcours uitgezet, waardoor zelfs de geringste afwijking van het pad de ballen bovenop de oranje kegels deed tuimelen en elk 4 strafpunten opleverde.

Bram Chardon had zijn zus Lianne Chardon in de rol van navigator, met Quint van Rijswijk als backstepper. In de wetenschap dat zijn paardenteam de voorkeur geeft aan rechtsomdraaiende bochten, benaderde hij de twee marathonobstakels rechtsom, en finishte in 142,05 seconden. Maar met 8 strafpunten, en een totale tijd van 150,05 seconden, was het niet genoeg om Boyd te verslaan.

Het team van Koos de Ronde, Marie de Ronde en Martin Beenhakker, dat als tweede reed, zou niets liever willen dan een kampioenstitel aan hun prijzenkast toevoegen. Hun rondetijd van 147,12 seconden was ruim 3 seconden sneller dan hun eerste ronde, maar met de 12 strafpunten leek het eindtotaal van 159,90 seconden een garantie voor de derde plaats.

Exell leidt het algemeen klassement op weg naar Bordeaux met 30 kwalificatiepunten. De vader van Bram Chardon, rijlegende en voormalig wereldbekerkampioen IJsbrand Chardon, staat op de tweede plaats met 24 punten, terwijl de jongere Chardon hem op 20 punten volgt.

Over twee weken staat de wereldbekerwedstrijd van Mechelen op het programma. Daarna is er nog één etappe in Leipzig om te zien wie er naar Bordeaux gaat voor de laatste krachtmeting.

bron: FEI/ Foto FEI