Dubbele winst voor Sam Oudhof en Durk, 16 finalisten door in Friesian Talent Cup

Dubbele winst voor Sam Oudhof en Durk, 16 finalisten door in Friesian Talent Cup

Het laatste tuigconcours van 2023 vond plaats in Dalerveen, alwaar de Friese tuigpaarden voor het eerst aanwezig waren. Een viertal rubrieken werden er verreden waarvan Sam Oudhof er twee won met Durk (Tsjalle 454) voor de showwagen. Daarnaast was er de halve finale van de Friesian Talent Cup op zaterdag 16 december in Balkbrug, waar 16 jonge Friese paarden aangewezen zijn voor Leeuwarden. Acht merries en acht hengsten en ruinen mogen nog eenmaal hun talent laten zien in het WTC tijdens de finale van de competitie op de KFPS Hengstenkeuring.  

Keurig gereden

De rubriek voor Young Riders werd gewonnen door Lieke Lueks die Cecilia von Greifenstolz (Bartele 472) heel netjes voorstelde. De merrie was het meest constant, recht gesteld en was ruim in het voorbeengebruik. De tweede plaats ging naar Rinske Engelsma die met Vrouwkje C. (Norbert 444) haar tweede wedstrijd liep met deze merrie.
De limietklasse werd een overwinning voor Richard Hofstra met Gilbaert von Seenland (Epke 474). De combinatie bleek het meest compleet. Epke van de Lits (Nane 492) met Albert Minkema werd hier tweede, nog voor Susan Wind met Lana fan ‘e Nijmoanne (Nane 492).

Tweemaal Durk

De damesklasse werd een prooi voor Sam Oudhof met Durk (Tsjalle 454). Het ruime voorbeengebruik en goede achterbeen waren hier debet aan. Diesel Galloper (Omer 493) met Susan Wind werd hier tweede, nog voor Hillie Zijlstra met Daan fan ’t Blocklân (Eise 489). In de open klasse wist Durk nogmaals te winnen. Nu kwam de directe tegenstand van Albert Lueks met Cecilia von Greifenstolz. De twee combinaties waren zeer aan elkaar gewaagd. Het silhouet en meest verheven front van Durk gaven nu de doorslag met de juryleden en daarmee was de tweede overwinning voor Sam Oudhof in Dalerveen een feit.

Met protocol

Er verschenen 23 merries aan de start zaterdagochtend. Onder toeziend oog van Kim Jacobi en Joyce Haaijer zette de dames hun beste beentje voor en werden er uiteindelijk acht combinaties aangewezen voor de finale tijdens de KFPS Hengstenkeuring. Deze combinaties zijn bekend gemaakt zonder punten of plaatsing om het extra spannend te maken in Leeuwarden. Wel kregen de combinaties dit jaar allemaal een protocol mee naar huis.

Vier keer Teun 505

De nakomelingen van Teun 505 deden goede zaken in Balkbrug, vier dochters hebben een plekje in Leeuwarden bemachtigd. Ook de best scorende merries van de selectierondes in Lunteren en Sint Nicolaasga, Magnifique fan stal Brandsma (Ulbrân 502) en Mies Y. van de Sprong Ster (Teun 505), prijken op de lijst.

Drie CO hengsten

Het middagprogramma van de Friesian Talent Cup halve finale heeft ook acht hengsten en ruinen opgeleverd voor de finale in Leeuwarden. Daarmee is de lijst compleet van combinaties die zullen strijden op donderdag 11 januari in het WTC. Er verschenen 19 heren in de baan in de Diamanthal en onder de finalisten zitten een paar namen die men al vaker voorbij heeft kunnen zien komen. Nimme-Okke Fiannago Ster (Matthys 504), Obbe fan ‘e Lange Ekers Ster (Teun 505) en Orion af Sortemosegaard Ster (Ulbrân 502) mogen zich in Leeuwarden van hun beste kant laten zien nadat zij eerder dit jaar ook al meeliepen in het Centraal Onderzoek in Exloo. Ook hoogste dagscoorder van Sint Nicolaasga, Olob fan over den Graaf Ster (Tjebbe 500), prijkt op de lijst.


Bron: Phryso