WK Koorts: hoe bereid je een jong paard voor om op wedstrijd te gaan?

WK Koorts: hoe bereid je een jong paard voor om op wedstrijd te gaan?


Het buitenseizoen loopt stilaan op zijn einde en momenteel staat één van de traditionele afsluiters op het programma: het WK voor jonge paarden in Zangersheide. De paarden die tijdens deze wedstrijd aan de start komen, hebben natuurlijk al allemaal de nodige kilometers op de teller. Maar hoe kan je een jong paard best voorbereiden om voor de eerste keer op wedstrijd te gaan? We vroeger het aan enkele wereldkampioenen van de afgelopen jaren!

“Wat mij betreft is er één gouden regel”, gaat Howley van start, “Ga nooit op wedstrijd al je jouw paard thuis niet helemaal voor elkaar hebt. Zorg ervoor dat je paard voorwaarts loopt en op je hulpen reageert voor je besluit om voor de eerste keer op wedstrijd te gaan. 

“Probeer ook op verschillende locaties te trainen en kies niet meteen de drukste uit. Het is wat mij betreft een goed idee om eerst een piste af te huren om te trainen om te kijken hoe je paard op een andere locatie reageert. Als je hem meteen in de drukte rijdt, kan hij met onnodige stress te kampen krijgen en dat wil je natuurlijk vermijden. Een oefenparcours is ook altijd een goed idee. Hier krijg je immers altijd de kans om je parcours uit te rijden, ook als je meer dan twee weigeringen achter je naam krijgt”. 


“Het is ook belangrijk om je paard goed te kennen voor je op wedstrijd vertrekt. Bouw dus thuis aan een vertrouwensband en leer hoe hij reageert in een bepaalde situatie. Op de wedstrijddag zelf is het ook aangewezen om hulp mee te nemen. Als je voor de voor de eerste keer met een jong paard op wedstrijd gaat, is het volstrekt normaal dat niet alles zo vlot zal verlopen als met een ouder paard. Zorg dus zeker voor een groom of iemand anders die je kan helpen om stresssituaties te vermijden”.

We vroegen ook het team van Global Medics naar hun mening: “Als je voor de eerste keer op wedstrijd gaat, is het belangrijk dat je paard zich comfortabel en zelfzeker voelt. Wij raden mensen met jonge paarden aan om Mineron bij te voederen aangezien deze paarden nog slappe spieren hebben en de nodige ondersteuning goed kunnen gebruiken. Dit supplement draagt bij tot de algemene gezondheid van (jonge) paarden. Het is een uitgebalanceerd vitamine- en mineralensupplement. Het product bevat onder andere magnesium, mangaan, koper, zink, calcium, vitamine D3 en K2. Bovendien draagt de aanwezigheid van collageen, chondroïtine en glucosamine bij tot een goede werking van de gewrichtsfuncties en de algemene gezondheid van het kraakbeen. Hierdoor biedt het jonge paarden een ondersteuning bij de ontwikkeling van het beendergestel. Paarden die enkel gevoederd worden met hooi krijgen met Mineron toch alle nodige vitamines en mineralen binnen die nodig zijn om zich helemaal goed in hun vel te voelen. Bij volwassen paarden kan het supplement trouwens ook van pas komen tijdens periodes van stress, hoge activiteit, dracht of bij herstel na ziekte of operatie”.