KWPN Hengstenshow: Tweede dag levert 22 aangewezen hengsten op

KWPN Hengstenshow: Tweede dag levert 22 aangewezen hengsten op

Drie oudere en 19 driejarige springhengsten hebben op de tweede dag van de KWPN Stallion Show een uitnodiging gekregen voor het verrichtingsonderzoek, waarmee het totaal is uitgekomen op 50 aangewezen hengsten.

Nadat gister al 28 hengsten zijn aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, kwamen daar vandaag nog 19 in 2021 geboren hengsten bij. Zonen van Landino VDL, Mattias, O’Neill van ’t Eigenlo en United Touch S verdienden bovendien een premie.

Breed aanbod

Uit de eerste jaargang van Mattias kreeg hij twee van de drie aangeboden zonen door, ook de jonge hengst Landino VDL (2) en Lay Out (1) kregen zonen aangewezen. Ook de bewezen verervers Tangelo van de Zuuthoeve en Kasanova de la Pomme kregen ieder twee zonen aangewezen. Naast de driejarige hengsten verdienden de Dominator Z-zoon Don Tarpania Z van fokker Ab de Lange en mede-geregistreerde Stal de Weaver en A Moonlight Speciale Z (v.Aganix du Seigneur) van fokker Jack Verstappen en mede-geregistreerde Stal Hendrix een uitnodiging voor het 21 dagen durende verrichtingsonderzoek. Beide hengsten hebben zich in de hengstencompetitie laten zien en leverden ook al goede prestaties in de jongepaardenwedstrijden.

Daarnaast is de 15-jarige Cape Coral RFB Z (v.Cornet Obolensky, fokker M. Coenen uit Roggel) van Stal Hendrix aangewezen voor het vijf dagen durende karakteronderzoek. Deze hengst heeft al gepresteerd op internationaal 1.50m-niveau en lijkt zich te onderscheiden in de fokkerij, zo leverde hij al twee KWPN-goedgekeurde zonen en meerdere NMK-merries alsmede een opvallend aantal internationale sportpaarden.


Zes springhengsten gehuldigd in presentatie premiehengsten

Op de eerste dag van de KWPN Stallion Show waren er twee hengsten uitgenodigd als premiehengst, vandaag kwamen daar nog eens vier bij. Zij werden, samen met hun fokkers en eigenaren, vanmiddag in Den Bosch gehuldigd.

In de presentatie van de premiehengsten springen powered by Van Santvoort kwamen zes hengsten terug om uitgebreid toegelicht en gehuldigd te worden. De hengstenkeuringscommissie loofde deze hengsten om hun sterke combinatie van type, manier van galopperen en springen, en prestatierijke pedigree. “We hebben hier te maken met zes heel complete, moderne hengsten die op alle fronten een goede indruk hebben gemaakt”, sprak commissievoorzitter Wout-Jan van der Schans.

Complete premiehengsten
De VDL Stud had twee premiehengsten in handen: de zeer atletische en uit een ijzersterke stam gefokte Aganix du Seigneur-zoon Always Remember Jack VDL Z (uit de Grand Prix-merrie Derly Chin de Muze sport-spr van For Pleasure), die een halfbroer is van onder meer het topspringpaard Killer Queen VDM van Daniel Deusser. Hij imponeerde met zijn goede galop, afdruk, overzicht en inzet bij het vrijspringen. VDL’s tweede troef in de premiering is de door familie Klinkhamer uit Sleen gefokte Landino VDL-zoon Raikkonen LK (uit K.Amelusiena elite IBOP-spr D-OC van Zirocco Blue VDL), die veel indruk maakte met zijn bloedgemaakte model, gemakkelijke galop en atletische vermogen. Opnieuw een hengst die uit een sterke sportstam, die tot bloei kwam bij Stal Roelofs, gefokt is.

Atletisch model
Ook geprimeerd werd de gisteren aangewezen Caribis Z-zoon Caribou van de Dassenheide (uit Shakira de Kreisker van Diamant de Semilly, fokkers N. en J. Adams-Goossens) van A. de Boer uit De Wijk. Deze uit de volle zus van de Olympische hengst Quickly de Kreisker gefokte hengst vertoont veel bloed, springt met veel overzicht en gemak, en heeft een atletisch model. De door Reinie Tewis en Sonja Vlaar’s dochters Lynn en Rose Tewis gefokte Mattias-zoon R (uit Annelita C elite IBOP-spr pref prest PROK van Guidam) werd ook gehuldigd als premiehengst. Deze uit de eerste jaargang van de onlangs aan Jur Vrieling verkochte hengst Mattias overtuigde in zowel Ermelo als Den Bosch met zijn verrichting bij het vrijspringen. Hij bouwde heel positief op naarmate het hoger werd en beschikt over veel atletisch vermogen. De 1.76m metende Ringo Starr (O’Neill van ’t Eigenlo uit Elijanta stb PROK van Numero Uno, fokker Frans van Boxtel uit Volkel) van Egbert Schep mocht ook terugkeren als premiehengst. Deze moderne, bloedgemaakte hengst blonk uit met zijn lichtvoetige galop waarin hij, zeker voor zo’n groot paard, opvallend makkelijk kan schakelen. Op de sprong imponeerde hij met zijn goede techniek en lichaamsgebruik.

Zeer goede reflexen
De zesde geprimeerde hengst is de door fokker van het jaar Jan Greve gefokte United Touch S-zoon Ramazotti van de Watermolen (uit Jedoselli W ster van Dakar VDL), die van moederszijde in de derde generatie teruggaat op de Grand Prix-merrie Oselli (v.Carthago). Opnieuw een zeer goed galopperende, veel bloed vertonende en atletische hengst. Hij springt met zeer goede reflexen en maakt de sprong achter goed af. “We hebben zes hengsten kunnen primeren die constante verrichtingen hebben laten zien en zichtbaar veel plezier in het springen hebben. Dat biedt goede hoop voor de toekomst”, aldus Van der Schans.


Bron: KWPN