Scheren of niet scheren. That's the question...

Scheren of niet scheren. That's the question...


De winter is in aantocht en we weten allemaal wat dat betekent: je paard begint momenteel meer en meer op een teddybeer te lijken. Daarom kan het aangewezen zijn om je paard in de winter te scheren. Maar wanneer scheer je je paard best wel en wanneer laat je hem in zijn wintervacht staan? Hierbij enkele vuistregels! 


Een paard dat veel buitenkomt en weinig zweet, hoeft niet per se geschoren te worden. Als je paard ook in de winter vaak in de weide vertoeft, is het zelfs beter om je paard niet te scheren. De vacht van je paard is een soort natuurlijke bescherming tegen het weer. Op die manier ben je er zeker van dat je paard geen kou vat op weide. Paarden die niet geschoren zijn, kan je na het werk een zweetdeken of wollen deken opleggen zodat het zweet de kans krijgt om op te drogen. Paarden die tijdens de winter nog vaak gewerkt worden en erg veel zweten, kunnen best wel geschoren worden. Als ze na het trainen te lang nat blijven, kunnen ze immers kou vatten en ziek worden.

Als je beslist hebt om je paard te scheren, kan je ervoor kiezen om het zadel ‘erin’ te laten staan. Dit betekent dat je je paard zijn vacht niet zal wegscheren op de plaats waar je zadel ligt. Zo zorg je voor een extra beschermlaag. Waar je ook rekening mee moet houden, is dat je een geschoren paard best (meerdere) dekens oplegt. Meerdere lagen houden de warmte beter vast dan één enkele dikke laag. Hoe veel dekens je je paard precies opdoet en welke dikte dat de dekens moeten hebben, verschilt van paard tot paard.


Scheermachine of ander paardenmateriaal nodig? Horse2Me en Lieven Hendrickx bieden een uitgebreid gamma in hun online webshop! 

Foto: Onbekend