Primeur: Equitom lanceert nieuwe CT-scan robot

Primeur: Equitom lanceert nieuwe CT-scan robot

Equitom heeft sinds vorige week een nieuwe CT-scan robot in hun dierenkliniek in Lummen. Een primeur voor Europa. De robot is in staat op CT-scans te maken van een rechtstaand paard, iets dat in de reguliere geneeskunde bij mensen zelfs nog niet bestaat. 

Door de robot moet een paard niet langer onder narcose worden gebracht voor een CT-scan. Operaties zullen veel preciezer kunnen worden uitgevoerd met behulp van deze nieuwe techniek omdat de robot ook tijdens de operatie gebruikt kan worden. Een CT-scanner kennen we normaal als een ronde cylinder waarin je als mens ook moet gaan liggen. Hiermee kan je drie dimensionale beelden van het lichaam krijgen. CT-scans kunnen helpen om de basis te achterhalen van blessures en kunnen de botstructuur heel nauwkeurig tonen, maar ook tumoren kunnen worden opgespoord met een CT-scan. 

Narcose is heel delicaat voor een paard, zowel het toebrengen als het ontwaken uit narcose is gevaarlijk voor een paard. Deze nieuwe techniek geeft de kans om de narcose te vermijden. De robot is de eerste in Europa, enkel in Dubai en Pennsylvania is er al een robot CT-scanner. Dat maakt Lummen de derde dierenkliniek in de wereld. 

Dankzij de robot wordt het makkelijker om naast echografie en röntgenfoto's diagnoses te stellen die over het hoofd gezien kunnen worden bij andere soorten onderzoeken. Twee robotarmen bewegen langs het paard en kunnen zo alles nauwkeurig vaststellen. Complexe breuken zullen ook makkelijker te herkennen en behandelen zijn met behulp van de machine.