Succesvol fokker Paul Wendeln wordt vandaag 90 jaar

Succesvol fokker Paul Wendeln wordt vandaag 90 jaar

Paul Wendeln, een van de meest succesvolle Oldenburgse fokkers, viert op 23 september zijn 90e verjaardag.

De twee merrielijnen Cinderella en Juliane III, die al meer dan 50 jaar op zijn stoeterij Wendeln in Garrel, Nedersaksen/Duitsland, worden gekweekt, hebben meer dan 30 gekeurde hengsten, meer dan 90 topmerries, waaronder vijf kampioensmerries, en meer dan 220 zeer succesvolle sportpaarden voortgebracht.

Het begon allemaal met een sneeuwwitte bok - die Paul Wendeln als kind cadeau kreeg in plaats van de pony waar hij naar verlangde en die hij optuigde om transportritten te maken voor het kolen- en landbouwbedrijf van zijn ouders. Pas veel later kreeg Paul Wendeln toestemming om te leren paardrijden. Hij gaf de voorkeur aan het rijden in een springzadel.

Vanaf het begin van de jaren zestig werd de paardenfokkerij het aandachtspunt van de ondernemer, die samen met zijn broer Bernhard de bakkerij van hun vader uitbouwde tot een concern met bekende merken als Golden Toast en Lieken Urkorn. Paul Wendeln kocht zijn eerste fokmerrie van Georg Vorwerk: de bruine Markgraf Orient-dochter Heidemei. Zij werd gefokt met Furioso II en bracht de twee gevorderde dressuurpaarden Flinthörn en Format voort.In het kader van een ruildeal kwam in 1975 de in Nederland geboren Cinderella (v. Armand) op stal bij Gestüt Wendeln. Van hieruit stichtte de framy vixen haar eigen dressuurdynastie, die onder meer de Bundessieger familie Chinchilla, Chrystal en C'Est la Vie (allen van Zeus), de Bundessieger merrie C'Dur (van Landadel) en het kwintet Sir Heinrich OLD, Cindy OLD, Candy OLD, Caty OLD en Casey OLD (allen van Sir Donnerhall I) voortbracht. Deze laatste volle broer en zus vestigden een ongekend record: alle vijf wonnen ze het Bundeschampionat.

Candy OLD won ook brons op het wereldkampioenschap voor vijfjarige dressuurpaarden als beste merrie en wordt door Helen Langehanenberg klaargestoomd voor hogere taken.De twee OS-kampioensmerries Jella (v. Last Man Standing) en Jurwina (v. Diarado), de OS-reservekampioensmerrie Jurwina's Girl (v. Cornet Obolensky), de Oldenburgse springkampioene Doriano (v. Diarado), de Grand Prix geplaatste Aquino, Aquarell PW (beide v. Argentinus) en Jamela (v. Last Man Standing) onder Denis Nielsen, de Bundeschampionat finalist Journesse du Rouet (v. Balou du Rouet) alsmede de HLP reservewinnaar Action Hero PW (v. Action-Breaker).

In 2015 droeg Paul Wendeln het beheer van zijn stoeterij over aan zijn zoon Peter Wendeln, die met hetzelfde fortuin de fokkerij voortzet. De laatste "coup" van de familie Wendeln: de driejarige goedgekeurde hengst Ci bon, die gestationeerd is op het hengstenstation van Jens en Beatrice Hoffrogge, en die in de hoefafdrukken van zijn volle broers en zussen Sir Heinrich OLD, Cindy OLD, Candy OLD, Caty OLD en Casey OLD zal volgen ... 


Bron: Persbericht

Foto: Tanja Becker