Equnews jaaroverzicht: "in februari lagen vreugde en verdriet kort bij elkaar"

Equnews jaaroverzicht: "in februari lagen vreugde en verdriet kort bij elkaar"

Vandaag in het 2022 jaaroverzicht: de maand februari! Een maand met verschillende sportieve en persoonlijke hoogtepunten, maar ook eentje waarin het land in de greep van storm Eunice werd gehouden, en Europa het conflict tussen Rusland en Oekraïne danig uit de hand zag lopen ...

De maand februari startte met heugelijk nieuws; de organisatie van de The Dutch Masters had ondanks de geldende Corona voorschriften alsnog een manier gevonden om het internationale evenement te laten doorgaan. Ook kondigde Maikel Van der Vleuten aan dat tophengst Verdi TN tijdens dit prestigieuze concours officieel afscheid zou nemen van de sport.

Verder werd Ben Maher's Olympisch kampioen Explosion W tijdens de KWPN Hengstenkeuring uitgeroepen tot Paard van het Jaar, en werd MT Stables van Marcel en Tamara van Manen uitgeroepen tot Hippische ondernemer van het jaar 2021. Eric Lamaze werd dan weer aangesteld als nieuwe Chef d'Equipe van het Canadese team, en nog maar pas aangestelde bondscoach van Team NL, Jos Lansink, kreeg versterking van Peter van der Waaij als assistent. Bij Emmelie Scholtens en Jeroen Witte zorgde babygeluk voor blijdschap alom. Op sportief vlak blonk de Nederlandse dressuur jeugd uit door de Children landenwedstrijd in Le Mans te winnen.

De redactie van Equnews besloot deze maand met een CO2-neutrale hosting van zijn servers ook een steentje bij te dragen aan het klimaat, en Kevin Jochems besloot een nieuwe uitdaging in zijn carrière aan te gaan. Bij Stal Tops zagen ze het team na twee nieuwe aanwinsten de maand ervoor nu met één ruiter slinken, nadat de Italiaan Alberto Zorzi besloot terug naar zijn thuisland te trekken. Eventing amazone Alice Naber besliste daarnaast om haar Olympisch paard ACSI Peter Parker op de leeftijd van 20 jaar met sportief pensioen te sturen.

Naast verschillende hoge noten in de loop van februari, zorgden storm Eunice en het toenemende conflict tussen Rusland en Oekraïne voor een somberdere kanttekening. Zo herinneren we ons vast nog allemaal de schimmel wiens rug was geperforeerd door een dikke afgebroken tak. Gelukkig sprong paardenkliniek Equitom mee in de bres, en zorgden zij voor een miraculeus herstel van het ongelukkige dier. Vanuit de FEI kwam er reactie op de invasie van Oekraïne door de Russen. Zij reageerden hierop door al hun geplande evenementen in Rusland en Wit-Rusland tot nader order te schrappen. Ook EEF voorzitter Theo Ploegmakers kondigde aan steun te willen verlenen aan de hippische gemeenschap in Oekraïne.

Nog meer droevig nieuws met het heengaan van de legendarische Selle Français hengst Diamant de Semilly op 30-jarige leeftijd, en het overlijden van de 31-jarige internationale springlegende Colorado. De Oostenrijkse dressuuramazone Nicola Ahorner verloor haar nog maar recent verworven GP paard Ludwig der Sonnenköning aan koliek. 

De paardensport moest daarnaast afscheid nemen van Anneke Maathuis (74), mede bezielster van CSI Twente, en gepassioneerd paardenman Eric Hart. Graag gezien fokkerij man Peter Chardon (66) verloor helaas de strijd tegen kanker deze maand. Op 89-jarige leeftijd liet Johan Reilink het leven, nadat hij zich tot zijn laatste adem inzette voor zijn hengstenhouderij.

Dichter bij huis had in Olmen op het einde van de maand nog een waar drama plaats. Tijdens een stalbrand bij manege en paardenfokkerij De Kempenhoeve overleden zes paarden, en verschillende andere paarden werden met brandwonden en rookintoxicatie opgenomen in de paardenkliniek Via Nova. Een steunactie werd op poten gezet om de getroffen mensen en paarden een hart onder de riem te steken.

Bron: Equnews