Vierde Japanse Coronagolf brengt Olympische Spelen mogelijk in gevaar

Vierde Japanse Coronagolf brengt Olympische Spelen mogelijk in gevaar

De coronasituatie in Japan ziet er niet goed uit volgens Bernard Catrysse, verbindingsofficier van het BOIC in Japan en directeur van Arts Flanders Japan. Japan zit momenteel in een vierde coronagolf, maar deze is veel agressiever dan de voorgaande coronagolven. Het virus heeft in Japan mutaties aangenomen, dit zorgt voor veel onzekerheid.

Japan doet niet aan contacttracing en test te weinig. Het dagelijkse leven in Japan gaat gewoon door, zonder lockdown. Japan is een land dat altijd alles graag in kaart wil brengen, maar slaagt daar tijdens de coronacrisis niet in.

De bevolking is zelf ook niet enthousiast om onder de huidige omstandigheden de Spelen te laten doorgaan. Een poll die bij de bevolking afgenomen werd, laat zien dat 1/3 een afschaffing wil en 40 procent wil uitstel van de Olympische Spelen.

Op dit moment gaan de Spelen gewoon door. De organisatie doet zijn uiterste best om alles in kaart te brengen om alles zo veilig mogelijk te laten doorgaan. De vaccinaties in Japan gaan traag, op dit moment is slechts 1 procent van de bevolking gevaccineerd. Met 65-plussers vaccineren heeft Japan zijn handen vol tot en met eind juni, deze groep bedraagt 30 procent van de bevolking.

De economische en sportieve belangen van de Olympische Spelen zijn groot, zeker omdat Japan zich wil bewijzen tegenover China. China organiseert in 2022 de winterspelen, door de woelige relatie tussen Japan en China zal Japan zich extra willen bewijzen.

Bron: Sporza