Een snotneus bij een paard kan soms net zo onschuldig zijn als bij een mens. Af en toe een druppeltje doorzichtige vloeistof door het koude weer kan geen kwaad. Maar er zijn ook een aantal soorten snotneuzen die ons iets willen vertellen over de gezondheid van ons paard. We zetten ze voor jullie even op een rijtje.
Sommige snotneuzen kunnen inderdaad geen kwaad, andere zijn geen onschuldig kwaaltje. Het is dus slim om altijd alert te zijn wanneer je paard een snotneus heeft, want het kan een symptoom zijn van iets levensbedreigend. Kijk dus ook altijd goed naar het totaalplaatje.
1. Doorzichtige vloeistof zonder andere symptomen
Je paard heeft een beetje doorzichtige vloeistof in de neus, niks overdreven. Hij oogt niet ziek en heeft verder ook geen symptomen. Dit is vaak een onschuldige snotneus, maar kan wel een reactie zijn op de omgeving. Deze snotneus kan betekenen dat je paard een pollenallergie of een stofallergie heeft. Paarden die in een stoffige omgeving staan gaan vaker deze soort snotneus hebben, probeer dit dus ook te vermijden en de omgeving zo aangenaam mogelijk te maken voor je paard.
2. Bloedneus
Een bloedneus kan soms ontstaan na een zware inspanning. Toch is het altijd slim om deze te laten nakijken door een dierenarts. Een bloedneus kan ook ontstaan door een schimmel of bacteriële infectie. In het ergste geval kan dit een infectie van de luchtzakjes zijn, dit zijn met lucht gevulde holtes net onder de oren van het paard. Het weefsel tussen de zakjes en de aderen zijn heel dun, wanneer een infectie zich door de aderen en het weefsel nestelt kan dit fataal aflopen.
3. Dik geel snot
Wanneer er veel dik en geel snot door beide neusgaten stroomt, is het vaak een bacteriële of virale infectie. Het paard lijkt ook niet helemaal in topvorm. Vaak gaat deze soort snotneus hand in hand met andere symptomen zoals koorts en hoesten. Deze soort snotneus kan wijzen op een onschuldige griep maar ook op het EHV-4 virus. Droes kan deze soort snotneus ook veroorzaken. Droes is heel besmettelijk en de paarden die droes hebben moeten onmiddellijk behandeld worden door een dierenarts en in quarantaine. Een handopsteking kan deze soort snotneus ook veroorzaken. Het is verstandig om bij altijd een dierenarts te contacteren.
4. Snot gemengd met bloed
Dik snot met opgedroogd bloed, vaak maar uit één neusgat. Dit zijn vaak bloedneuzen door een inspanning, maar kan ook wijzen op ethmoïd hematoom. Dit is een bloederig gezwel dat ontstaat in het beenderige structuur achter in de neusholte. Deze aandoening kan operatief verwijderd worden, maar medicijnen kunnen ook helpen. Helaas keert dit vaak terug.
5. Schuimig snot
Schuimig snot, vaak gemengd met dikkere stukjes snot, dit is een snotneus die vaak voorkomt wanneer een paard een verstopte slokdarm heeft. Het paard maakt een schokkerige beweging en geluid, soms is het nodig om een dierenarts te bellen om de blokkade te behandelen met een sonde.
6. Wit snot uit één neusgat
Wit snot dat maar uit één neusgat komt is vaak een eerste symptoom van een bacteriële infectie, meestal is het paard niet helemaal fit. Wanneer deze snotneus niet op tijd wordt behandeld kan het erger worden. Contacteer bij twijfel dus altijd je dierenarts.
Bron: The Horse, BitMagazine