Wie wint het Olympische Ticket op de Nations Cup finale? Nog 100 dagen tot de uitkomst!

Wie wint het Olympische Ticket op de Nations Cup finale? Nog 100 dagen tot de uitkomst!

Het is een van de grote hoogtepunten van elk springseizoen, en over slechts 100 dagen zal de focus van de paardensportwereld weer gericht zijn op de prestigieuze Longines FEI Jumping Nations Cup Final 2023 dat van 28 september tot en met 1 oktober Barcelona zal inpalmen.

Deze trofee is er een die elk land wil winnen en die de suprematie bevestigt in een teamsport met een lange traditie van kameraadschap, nationale trots en baanbrekende competitie. Het format heeft in de 111-jarige geschiedenis een paar wendingen genomen, maar het thema blijft hetzelfde en de glimlach op de gezichten van de winnende ruiters zegt alles.


Gevierd

De Real Club de Polo in het hart van de prachtige Spaanse stad Barcelona organiseerde het onderdeel 'Jumping' tijdens de gevierde Olympische Spelen van 1992 en 91 jaar nadat het werd gebouwd, heeft het stadion van de elegante locatie een verbouwing ondergaan om de ruimte voor toeschouwers uit te breiden voor de finale van de Nations Cup van dit jaar.

De finale wordt hier al sinds 2013 gehouden, toen Frankrijk Brazilië versloeg. Vier jaar later nam Longines de titelsponsoring van de serie op zich en de titelverdediger van de seizoensafsluiter van dit jaar is Team België. 

De overwinning van vorig jaar was hun derde in acht jaar tijd en het land dat teambrons won op de Olympische Spelen van Tokyo 2020 maakte een geweldige start op weg naar de 2023 Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final met een briljante overwinning in de tweede etappe van de Europa Divisie 1 kwalificatiecompetitie in Sopot, Polen afgelopen weekend.

Er zijn zes etappes in deze serie die vandaag (vrijdag 23 juni) verder gaat in Rotterdam in Nederland, en in totaal acht landen - België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Ierland, Italië, Nederland en Zwitserland - strijden om één van de zeven finaleplaatsen. 


Strijd is voorbij

Voor sommige landen is de strijd al gestreden, want de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië eisten hun plek op tijdens de kwalificatiewedstrijd voor het Midden-Oosten die in januari in Abu Dhabi (VAE) werd gehouden, terwijl de Verenigde Staten en Mexico hun tickets boekten via de competitie voor Noord-Amerika, Midden-Amerika en het Caribisch gebied die vorige maand in Canada werd afgesloten. 

Het lot van de Europa Divisie 1 teams wordt waarschijnlijk pas beslist tijdens de laatste kwalificatiewedstrijd in Dublin, Ierland op 11 augustus. 

De Zwitsers leiden momenteel Europa Divisie 1 en hoewel ze een van de sterkste landen op het wereldcircuit zijn, hebben ze nog nooit de FEI Jumping Nations Cup™ titel gewonnen, zelfs niet in de beginjaren.


Extra stimulans

Ze hebben misschien een extra stimulans om het deze keer waar te maken, want tijdens de Longines FEI Jumping Nations Cup™ Final van dit jaar is er opnieuw een plek op de Olympische Spelen van Parijs 2024 beschikbaar voor het hoogstgeplaatste team dat nog niet gekwalificeerd is. Dus als ze er niet in slagen om een van de drie plaatsen te bemachtigen die voor het grijpen liggen tijdens de FEI Europese kampioenschappen springen in Milaan (ITA) in september, dan zullen ze hongerig zijn om die te bemachtigen. 

Ze krijgen echter te maken met veel sterke tegenstand, waaronder een machtige uitdaging van Team USA, dat zich in dezelfde positie bevindt, maar nog één kans heeft om door te stoten naar Parijs tijdens de Pan American Games in Santiago, Chili eind oktober. 


Bron: FEI