Meer tijd op stal doorbrengen is goed voor je mentale gezondheid...

Meer tijd op stal doorbrengen is goed voor je mentale gezondheid...

Als er één ding positief is te noemen aan deze tweede lockdown, is dat het mentale welzijn van jongeren en mentaal welzijn in het algemeen extra onder de aandacht kwam. Meer en meer personen geven aan dat de lockdown voor een mentale 'dreun' bij hen heeft gezorgd. Maar voor paardenmensen is er alvast erg goed nieuws: meer tijd op stal en bij je paarden doorbrengen, is goed voor je mentale gezondheid en wel hierom. 

Hoofd leegmaken

Paarden worden al langer gebruikt om mensen met verschillende mentale problemen zoals een burn-out of een depressie te helpen. Eén van de grondslagen van de zogenaamde 'hippotherapie' is dat je met deze vorm van therapie wordt gedwongen om je hoofd leeg te maken. Iedereen die al eens in het zadel heeft plaatsgenomen weet dat het vrijwel onmogelijk is om goed met een paard te werken als er in de achtergrond van je hoofd andere gedachten blijven lopen. Je wordt als het ware gedwongen om alle gedachtes los te laten en je enkel nog met je paard bezig te houden. Dit geldt trouwens niet enkel als je echt aan het rijden bent: ook als je met paarden bezig bent, moet je focus bij hen liggen. "Paarden brengen je eigenlijk 100% in het hier en nu", vertelt een paardencoach.

Sociale wezens 

Een andere reden is dat paarden van nature uit erg sociale en intuïtieve wezens zijn. Het zijn zeer sensitieve en opmerkzamen prooidieren en zijn voortdurend alert op alles wat er om hen heen gebeurt. De minste verandering in het gedrag van de 'kudde' kan immers aantonen dat er gevaar is waardoor er snel gereageerd moet worden.

Mensen kan je misschien nog doen geloven dat alles oké met je is, een paard zal dit direct doorzien. Ze zijn erg gevoelig voor non-verbale communicatie en zullen op het meest subtiele signaal reageren. Ze zullen daarom op de minste ingehouden spanning of verandering in emoties reageren. Ruiters vertellen vaak dat als 'zij een slechte dag hebben, hun paard ook altijd moeilijker is' en dat is wellicht het grootste bewijs van de gevoeligheid van een paard. Ze reageren op de minste verandering en merken aan hun ruiter dat er iets 'mis' is.

Spiegel 

Tot slot is het gedrag van je paard eigenlijk een spiegel van de prikkels die jij hem stuurt. Als je dus zoals hierboven gezegd 'een mindere dag hebt', zal je paard hierop reageren. Als jij overloopt van energie en je jezelf goed voelt, zal je paard dit ook aanvoelen en zelf gelukkiger zijn. Doordat je paard je een 'spiegel' voorhoudt, zal je jezelf bewuster worden van de manier waarop je overkomt en welke energie je uitstraalt.