Je paard veilig laten grazen, tips voor een gezonde wei

Je paard veilig laten grazen, tips voor een gezonde wei
Het is lente, na een korte regenperiode staat de zon alvast te springen om tevoorschijn te komen. Dat betekent een groene weide, de ideale omgeving voor je geliefde viervoeter. Niets mooier als een paard dat zich tekeer laat gaan in een groen landschap. Een paard in het wild besteedt ongeveer 60% van zijn dag aan eten. Het is dan ook nuttig een overzicht te hebben over wat wel en niet kan in je weide… want de gezondheid van je paard is een prioriteit, niet?

Alles begint bij een goed weidemanagement. Gras is een herstellende plantsoort, het groeit het hele jaar door en weet zich ook bij vertrappeling nog verder te verspreiden. Echter eens er aardevorming is kan het gras zichzelf niet meer voortplanten. Denk hier bijvoorbeeld aan de zones rond drinkbakken en de weidetoegang. Het principe is in feite heel eenvoudig. Hoe meer onkruid er aanwezig is op de weide, hoe minder kwaliteitsvol gras er is. Op dat moment verliest het gras zijn bodembedekkende kwaliteit.

Bovendien eten paarden heel kort bij de grond. Dit zorgt ervoor dat heel wat grassoorten uit de bodem zullen verdwijnen en enkel de minderwaardige soorten overblijven na een lange periode van grazen. Het is dan ook nuttig je weide elk jaar te controleren en indien nodig opnieuw aan te planten. Het is natuurlijk steeds uit te maken of een herbemesting en opnieuw zaaien niet opweegt tegen een volledige vernieuwing. Om je een idee te geven van kostprijs; 450 euro per hectare is een gangbaar tarief.

Giftige planten

Een goed weidemanagement is alles, maar gras geniet een meerjarige teelt. Onkruid is onvermijdelijk… de vraag is dus, welke planten kunnen wel en niet voor mijn viervoeter? Het paard is een heel kieskeurige eter. Het zal dus zelden of nooit een giftig onkruid grazen. Bovendien verliezen deze planten hun giftige eigenschap geheel of gedeeltelijk bij het drogen. Dit is dan weer het voordeel van hooi. Het grootste probleem doet zich dus voor wanneer het paard geen andere keuze heeft dan de giftige plant te eten. Dit kan bijvoorbeeld wanneer de weide volledig overwoekerd is.

Hierbij een overzicht van de gevaarlijke planten:








































































































































































 PLANT GEVAAR DODELIJK ? 
 Akkerpaardestaart Vitamine B gebrek  
 Aronskelk Verlamming  
 Boekweit Gezwollen ogen  
 Bolderik Verlamming  DODELIJK
 Bilzenkruid Verlamming  
 Blauwe monnikskap Ademhalingsstoornissen  
 Doornappel Trillingen  
 Dotterbloem Evenwichtsstoornissen  
 Gevlekte scheerling Diarree - verlamming  
 Gouden regen Kolieken  DODELIJK
 Guichelheil Darmontsteking  
 Heggerank Diarree - koliek  DODELIJK
 Herfstijloos Ademhalingsstoornissen  
 Herik Slaperigheid  
 Hondsdraf Korte ademhaling  
 Hulst Diarree  
 Klaproos Slaperigheid  
 Ligustrum Koorts  
 Oleander Koliek  DODELIJK
 Palmboompje Diarree  
 Pompoen (pitten) Koorts - diarree  
 Reukerwt Verlamming  
 Rhododendron Diarree  
 Scherpe boterbloem Bloedingen - verlamming  
 St. Janskruid Albinisme  
 Stinkende gouwe slaperigheid  
 Tabak Ademhalingsstoornissen  
 Taxus Koliek  DODELIJK
 Vingerhoedskruid Hartritmevertraging  
 Waterscheerling Verlamming - diarree  DODELIJK
 Zevenboom Diarree - verlamming  
 Jacobskruiskruid Bloedvat blokkeren  DODELIJK

 

Afsluiting

Verder is het belangrijk dat het paard in een veilig omsloten weide kan grazen en bewegen. Zorg er steeds voor dat je afrastering veilig is voor je viervoeter. Let er dus op dat je paard niet wordt blootgesteld aan nagels, vijzen of andere scherpe voorwerpen.

 bron: Equnews.be / Equnews.com