Janneke Valkering: mensen weer laten genieten van het paardrijden

Janneke Valkering: mensen weer laten genieten van het paardrijden
Janneke Valkering

 

Je bent vooraan 30, je hebt een gezin met kleine kinderen, een goede baan in de zorg en dan word je overspannen. Ongetwijfeld herkenbaar voor heel veel mensen. Maar dan besluit je om niet meer in je oude vak te re-integreren maar om je hart te volgen. Die keuze maakte Janneke Valkering, die nu als zelfstandig onderneemster vanuit haar paardenpassie mensen helpt: “Paardrijden zou je systeem juist in rust moeten brengen, maar ja, als ruiters dat niet meer zo ervaren……”

Eigen paarden heeft ze nooit gehad, wedstrijden heeft ze nooit gereden. En toch had Janneke al snel een klik met paarden en reed ze vanaf haar negende bij Duinmanege Poelenburgh in Schoorl: “Ik weet nog wel dat we op een familieweekend waren. Niemand kon de Shetlanders pakken die daar liepen, ik had ze binnen de kortste keren te pakken. Als kind al had ik een goed gevoel bij paarden, een bepaalde connectie. Eigen paarden heb ik nooit gehad, ik ben wel altijd bijrijder geweest, tot nu toe. En ik ben tien dagen in Australie geweest waar we te paard koeien hebben gedreven. Ik heb nooit dressuur gereden, altijd alleen recreatief, het liefst in het bos en op het strand. Zonder zadel? Prachtig! Het plezier staat voorop.”

Janneke volgde de studie sociaal-pedagogische hulpverlening en daarna werkte ze ruim tien jaar voor een gespecialiseerde jeugdhulpverleningsinstelling. Met hart en ziel, met oog voor de ander, maar minder voor zichzelf. Totdat het op was: “Ik was inmiddels twee jonge kinderen rijker maar ik voelde al langer dat ik iets deed wat niet goed voelde. De twijfel bekroop me steeds meer: is dit nou wat ik wil? Twee jaar geleden ben ik overspannen geraakt. En nu op m’n 34e terugkijkend denk ik: het is het beste wat me is overkomen. Ik heb besloten om niet terug te integreren, maakte met een jong gezin de keuze om te stoppen met mijn baan. En ik ben terug gaan denken: waar werd ik nou blij van, waar ben ik nou goed in?”In haar werk had Janneke kennis gemaakt met de Rots & Water-principes, een in Nederland ontwikkeld programma dat inmiddels in meer dan dertig landen wordt toegepast, met name bij kinderen en jongvolwassenen. Weerbaarheid en sociale vaardigheden, rots en water, worden in balans gepresenteerd en getraind: “Ik leerde er om heel erg vanuit je lijf te voelen wat er met je gebeurt. Ik leerde om mijn lichaam zo in te zetten dat het je kracht geeft. Sterk staan, schouders ontspannen naar achter en kin iets omhoog. Het tegenovergestelde: bedenk maar eens wat de tunnelhouding met je doet. Schouders naar beneden, de blik naar beneden, daar word je niet blij van, je maakt geen contact met mensen. De rots staat eigenlijk voor het voor jezelf opkomen en eigen keuzes maken, water voor het in contact komen met anderen, vriendschappen sluiten, oog hebben voor de ander. Het zijn twee facetten van je persoonlijkheid die je kracht geven. Als je je bewust bent van je lichaam, je ademhaling in je buik voelt in plaats van hoog in je lijf, merk je pas hoeveel meer controle je over je lijf hebt, en dus hoeveel beter je kunt presteren.”

Met die bagage startte Janneke haar onderneming Enjoy2Ride: “Ik was te veel water geweest: Ik hield meer rekening met anderen dan met mezelf. Van nature ben ik heel erg moedig maar dat was ik kwijtgeraakt in mijn overspannenheid. Ik ben voor mezelf gaan staan: wie ben ik, wat kan ik. En ik heb besloten om te gaan werken vanuit mijn kracht en niet vanuit een gestroomlijnde opleiding.” Het marktonderzoek verrichtte ze vooral in de praktijk: “Ik heb met heel veel ruiters gesproken, ook met ruiters die best hoog wedstrijden rijden. En ik heb gezien dat relatief veel ruiters enorm veel spanning hebben, die soms zelfs eerst moeten overgeven van de zenuwen voordat ze het paard opgaan. Dat vind ik geen gezonde spanning meer. Paardrijden doe je voor je plezier, paardrijden zou je systeem juist in rust moeten brengen. Maar ja, we leven natuurlijk in een enorm kritische wereld waarin je moet voldoen aan verwachtingen. De lat ligt enorm hoog, ook met paardrijden. Van de andere kant: die lat heb je zelf in de hand….”

De activiteiten van Janneke Valkering hebben vele facetten. Het omgaan met je paard als spiegel bijvoorbeeld: “Ik geloof heel erg dat als je met je paard bepaalde zaken accepteert, dan weerspiegelt dat wie je bent, ook in het dagelijkse leven. Als je bijvoorbeeld niet zelfverzekerd bent, kan het ook op andere plekken in je leven effect hebben. En andersom natuurlijk. Zie het paard als middel. Ik streef ernaar dat mensen weer genieten van het paardrijden maar ook gewoon dat ze zelf sterker worden in hun functioneren. Trots zijn op jezelf is zo belangrijk, zeggen wat je vindt, ook al vinden anderen dat anders. Waar ik heel blij van word: om mensen weer in hun kracht te zetten en weer te laten genieten van het paardrijden, maar vooral ook van zichzelf.”

Inmiddels heeft Janneke –ook lid van het deskundigenteam van de Vereniging Eigen Paard- een gevarieerde klantenkring opgebouwd. Van mensen die vroeger jarenlang hebben gereden tot wedstrijdruiters die te veel spanning ervaren voordat ze de ring in gaan: “Zo heb ik een dame geholpen bij wie het paard heel veel spanning had, en zij dus ook. Ze durfde niet meer naar buiten. Daar kwam bij dat haar relatie onzeker was. Ik heb haar getraind en ze is veel rustiger geworden, veel beschouwender, ze schoot niet meer onmiddellijk in de reactie. Eigenlijk is het bizar dat veel mensen niet meer durven te rijden. Vooral recreatief, in de sport is dat wel beter. Ik help de mensen vanuit de overtuigingskracht die ze zelf in huis hebben. Ik herken dat zo: in de tijd dat ik zelf steeds negatief dacht, lukte me ook weinig. Ik geloof er heel erg in dat je gedachten iets waar of niet waar maken.”En nu is Janneke Valkering zelfstandig onderneemster. Ze begeleidt mensen individueel, in groepjes, op hun locatie of op locaties in Bergen of Zandvoort, afhankelijk van de groepsgrootte. Natuurlijk vroegen mensen haar waarom zij hen zou kunnen helpen: “Tja, Ik ben geen paardentherapeut maar ik kan wel zien hoe jij erop reageert. Ik ben niet zomaar een coach, ik geloof heel erg in mijn kracht. En ik kom niet uit de sport maar breng het ‘probleem’ terug naar je eigen basis en kracht. Ik ben bezig met het paard en niet zozeer met de scene eromheen.”

En wat het meeste meeviel in de omschakeling? “Ik heb gemerkt dat dingen op je pad komen, je ontmoet nieuwe, leuke mensen. Het ondernemerschap is me meegevallen, nooit gedacht van vroeger uit om dat te doen, ik ben er erg blij mee. En het netwerken is superleuk, net als het klantcontact. Wat me tegenviel is de structuur die je mist. Waar gaat je aandacht en tijd heen? Dat wordt niet meer voor je gedaan. Gelukkig heb ik elke twee weken een MT-beraadje met mijn man, die begeleidt me daarin: wat wil je nou, zorg dat je focus goed ligt, dat soort overwegingen.”

Enjoy2Ride op UHD

Website