EHBO bij paarden...

EHBO bij paarden...

Het zomerseizoen is voor veel ruiters en dieren een drukke bezigheid. De paarden laten zich tekeer op de groene velden en er wordt bovendien gretig getraind om zo min mogelijk wedstrijden te missen. Spijtig genoeg is een ongeluk(je) nooit veraf. Belangrijk is dus steeds een eerste hulp te kunnen toepassen.


Stap één is zonder twijfel het aanschaffen van een EHBO-kit. Best heb je er één op de stal en ook één in de trailer, vrachtwagen of... Maar wat bevat dit pakket? Eerste hulp kunnen toedienen wil zeggen dat je voorbereid bent op alle mogelijke ongevallen. Je EHBO-kit bevat dus de nodige items om open wondes, insecte beten, zwellingen, dehydratatie, enz. te kunnen behandelen. Maar daar stopt het niet bij. Belangrijk is bijvoorbeeld te weten of je paard koorts heeft... zorg dus dat je steeds een (digitale) thermometer bij de hand hebt. Best ook een potje vaseline, is het niet nodig voor de thermometer dan kan het te pas komen bij wondjes aan de mond.


Voor de open wondes zorg je dat je de nodige ontsmetting hebt, verbanden, gaasjes, ontsmettend water, pincet (om splinters te verwijderen) en tape. Een lange rol 'watten' is ook best handig om bij de hand te hebben. Hoewel de toepassing ervan vaak overbodig is bij eerste hulp en pas later zal toegepast worden door de dierenarts.


Het is een enorme lijst en je zal maar net dat éne onderdeel vergeten zijn dat nodig is. Nuttig is dus een lijst op te maken met alle nodige onderdelen van je kit. Plaats deze lijst steeds in je kit en controleer deze regelmatig. Het helpt ervoor te zorgen dat je steeds 100% voorbereid zal zijn. Onderaan de lijst, op de achterzijde of op een ander document noteer je ook steeds best het nummer van de dierenarts, hoefsmid, paardenkliniek, politie of brandweer. Allemaal nuttige nummers die je vlugger zou vergeten dan je denkt, ook al staan ze in je telefoonboek op de gsm.


En vergeet niet, een EHBO kit is noodzakelijk, maar is er enkel om de wondes voorbereidend te verzorgen op de komst van de dierenarts.