De nieuwe paardenmode is als een bloemenveld

De nieuwe paardenmode is als een bloemenveld

Terwijl de WEG volop het sportieve luik van de paardensport in het licht zet, was vorig weekend de Spoga beurs in Köln het centrum voor de mode en technologie voor onze sport. We namen een kijkje en hier zijn enkele algemene opmerkingen. Specifiek zullen de nieuwe mode trends opgenomen worden in onze rubriek ‘Outfit van de week’.


2015 wordt een een lente en zomer die sterk doet denken aan een bloemenveld. Zowel de ruiter als het paard zullen kleurvol door het leven gaan. Opmerkelijk is dat naast de kleur ook comfort en technologische innovatie één van de nieuwe kenmerken is van de volgende mode. Immers zijn ruiters op elk moment van de dag en in elke weersomstandigheid aan het werk.


Er werd enorm wat nadruk gelegd op het zit en draaggemak van de kledij en accessoires. Onder het motto ‘Try them on and ride away’, zijn laarzen van bij het begin soepel en behandeld. Weg met die vervelende harde laarzen die eerst nog enkele weken nodig hebben om zich te zetten. Dankzij het opkomend gebruik van elastieken blijft de pasvorm behouden en het design elegant van de meeste laarzen.
Als we dan toch even over het design praten, weet dan ook dat er nog enkele decoratieve extra’s zijn. Deze beperken zich niet tot een contrasterende ‘stitching’, Swarovski integratie of decoratieve knoppen.


foto 3


Kleur voor de ruiter


De ruiter-mode kenmerkt zich in 2015 door 3 ‘looks’. Licht en sterke kleuren karakteriseren de sportieve collectie. Het roos-rode kleur en zijn variaties, is daarbij veelvuldig merkbaar. Het kleur Roze is niet enkel bij de kledij maar ook bij rijhelmen en oornetjes sterk aanwezig.


Maar niet enkel de kleur is van belang. Ook het materiaal gebruik geniet wat extra aandacht. Wedstrijdjasjes met een extra waterafstotende, maar luchtdoorlatend membraan vervangen het klassieke stof gebruik. Verder valt ook sterk op dat de integratie van ventilatiesystemen en ontwerpen een must is in de nieuwe mode.


foto 1


Hoewel innovatie centraal staat is en blijft de paardensport ook een trouwe referentie naar de klassieke mode. Subtiele kleuren zoals bruin, grijs, zwart en donkerblauw blijven aanwezig in de nieuwe mode. Het gebruik van gesofisticeerd en kwaliteitsvol materiaal vormt hier de nadruk op de elegantie van het ontwerp. Algemeen wordt de grens tussen de paardenmode en algemene modewereld nog maar eens kleiner, een voor-en nadeel! Maar in de komende maanden volgt alvast meer !