Nick Skelton wint strijd der titanen om goud

Nick Skelton wint strijd der titanen om goud

Vandaag werd in Rio de twee weken paardensport in stijl afgesloten door de top 35 topruiters die zich wisten te kwalificeren voor deze bloedstollende eindstrijd. Het individueel werd afgesloten over twee rondes waar er na de 1e ronde enkel de beste 20 doormochten naar de 2e ronde.


Over een parcours van 1.60m hoog met brede oxers, een brede sloot en een paar technisch opgestelde lijnen viel de ene na de andere topruiter af in de eerste ronde.


Maar ook vielen er onverwachte strafpunten voor ruiters die wel door mochten naar de tweede ronde. Zo was de Amerikaanse favoriet McLain Ward met zijn extreem springende merrie Azur een topfavoriet voor het podium, maar hij zag in zijn ronde toch een balk naar beneden komen, waardoor een medaille er voor hem niet meer in zat. Ook de Franse favoriet Kevin Staut kreeg een springfout in de eerste omloop en kwam na de tweede omloop met een totaal van 12 strafpunten uit het veld.


Helaas waren daar ook voor het Nederlandse team de nodige fouten. Harrie Smolders en Emerald wisten helaas niet foutloos te blijven door een pechfout op hindernis 1 die misschien wel te traag werd aangereden. Zij waren wel gekwalificeerd voor de 2e ronde, maar Smolders besloot om zijn paard terug te trekken uit de strijdt.


Maar ook Maikel van der Vleuten die hier in Rio alle dagen een keurige nulronde wist te rijden kwam in de problemen met VDL Groep Verdi in dit parcours. Na een hele mooie rit van dit tweetal ging het dan toch mis op de allerlaatste hindernis, waar Verdi te vroeg wegsprong en daardoor met zijn achterbenen de balk op de grond gooide. “"De laatste galopsprong. Toen schoot hij ineens naar voren toe en toen had Verdi de hoogte er niet meer in," zegt een enorm balende Van der Vleuten over zijn rit na de eerste manche. Vleut startte echter wel in de 2e ronde van dit loodzware parcours die vol staat met brede oxers, maar ondanks een geweldig mooie tweede rit waarbij het tweetal duidelijk een ererondje reed en het rustig aan deed, bleef op hindernis twee de balk niet liggen en waren daar opnieuw 4 strafpunten. Met ook nog een punt voor tijd eindigde het tweetal hun Rio avontuur met 9 strafpunten. Wel kunnen we hier zeggen dat ze strijdend ten onder zijn gegaan, daar in de eerste ronde echt alles gegeven werd. Maikel eindigt op een 20ste plaats.



Jeroen Dubbeldam


Het kippenvel moment kwam van de regerende Wereld en Europeeskampioen Jeroen dubbeldam en zijn superpaard Zenith SFN. Zenith die te koop staat en in september van eigenaar zal gaan wisselen. Maar hier in Rio laat het tweetal nog één keer zien wat ze waard zijn. Met een geweldige eerste ronde bleven ze foutloos in de 1e omloop. Maar ook in de 2e ronde rijdt de man met de stalen zenuwen een fantastische foutloze rit die schitterend is om naar te kijken. Maar als ze door de finish rijden blijkt dat er toch met tweehonderdste van een seconde, 1 strafpunt voor tijd op de klok staat. De strafpunt die hem het goud zal kosten omdat de Britse ruiter Nick Skelton al dubbel foutloos rond is gekomen. Wat een teleurstelling voor Jeroen Dubbeldam die hier een week kent met pechfouten die wij niet van het tweetal gewend zijn, maar ook met bloedstollende mooie rondes die volledig foutloos worden gereden. Zij zullen uiteindelijk eindigen op een zevende plaats in het klassement.


Inmiddels is duidelijk dat er een barrage zal komen voor de gouden medaille. Nick Skelton blijft voor Groot-Brittannië foutloos met zijn Big Star, maar ook Steve Guerdat voor Zwitserland blijft met zijn Nino des Buissonnets blijven foutloos. De grote verrassing komt van de ruiter uit Qatar Sjeik Ali Al Thani die met zijn First Division een geweldige foutloze ronde neerzet en door mag naar de barrage. Ook de doorgewinterde Fransman Bosty , Roger Yves Bost, ziet daar in de tweede omloop een balk vallen en moet met zijn Sydney une Prince in totaal 5 strafpunten incasseren.


Dan is daar de Amerikaanse favoriet voor het goud, Kent Farrington met zijn mooie Voyeur. Deze combinatie is goed op elkaar ingespeeld en Voyeur heeft dan ook een enorm springvermogen die hij kan combineren met een hele snelle tijd. Zal dit dan de gouden combinatie worden? Ook zij komen foutloos rond en mogen door naar de barrage die een echte titanen eindstrijd belooft te gaan worden.


Ook de Zweed Peder Fredricson kan zich gaan klaar maken voor de barrage. Zijn All In springt fantastisch en oogt nog heel fit, zij komen dan ook foutloos door de finish.


Inmiddels is de laatste deelnemer in het veld. Eric Lamaze en zijn Fine Lady 5 die al zo ontzettend veel wedstrijden in Amerika en Canada hebben weten te winnen de afgelopen maanden. Met zijn ervaring en de mooi springende merrie zijn dit ook zeker kanshebbers voor het felbegeerde goud. Zij komen dan ook foutloos rond en ook deze combinatie gaan we terugzien in de barrage.



Barrage:


Als eerste is daar de Brit Nick Skelton met zijn Big Star voor Groot-Brittannië die opnieuw foutloos rondkomt met een fantastische rit. De klok staat op 42.82 seconden als hij door de finish snelt.


De regerend Olympisch Kampioen slaagt er niet in om zijn gouden medaille te verdedigen. Steve Guerdat en zijn Nino des Buissonnets krijgen 4 strafpunten tegen en verlaten teleurgesteld het veld.


De Sjeik Ali al Thani en zijn First Division weten het hout ook niet laten te liggen. Met in totaal 8 strafpunten verlaten zij het veld onder een daverend applaus.


Dan is het de beurt aan de Amerikaan Kent Farrington en zijn Voyeur. Dit tweetal kan echt snelheid maken en dan is het de kunst om foutloos te blijven. Maar helaas maakt het duo 2 fouten en met 8 strafpunten zullen zij niet op het podium eindigen.


Ook de Zweed Peder Fredicson maakt nog een kans met zijn All in. Het tweetal oogt nog zeer fit en ook zij komen dan foutloos rond. In een tijd van 43.53 seconden staan ze voorlopig op het zilver.


De doorgewinterde favoriet Eric Lamaze (Canada) start met zijn Fine Lady 5 aan een alles of niets ronde waar vooral snelheid een enorme rol speelt. De ruiter zet alles op alles en in de risico's die hij neemt blijft het hout op de voorlaatste hindernis dan ook helaas niet liggen. Maar hij is goed voor brons met zijn ronde. Wel zet hij de snelste ronde neer met 42.09 seconden.


Zo is er dus de gouden medaille voor de Brit Nick Skelton en zijn paard Big Star, gaat het zilver naar de Zweed Peder Fredicson met All In en is het de Canadees Eric Lamaze die met zijn Fine Lady 5 op het brons eindigt na een echte strijd der titanen.


De Olympisch Kampioen Steve Guerdat eindigt op een vierde plaats met 4 strafpunten met zijn Nino des Buissonnets en Kent Farrington weet voor Amerika de vijfde plaats in beslag te nemen met zijn Voyeur in 8 strafpunten.


Klik hier voor het complete overzicht.