Geen dopinggebruik geconstateerd bij ruiters en paarden die deelnamen op Olympische Spelen

Geen dopinggebruik geconstateerd bij ruiters en paarden die deelnamen op Olympische Spelen
Van de week werd bekent dat alle ruiters en paarden die getest zijn op dopinggebruik tijdens de Olympische Spelen, een negatief resultaat hadden op hun testresultaten. Wat inhoud dat er geen dopinggebruik is aangetroffen bij de geteste ruiters en hun paarden. Het was aanleiding tot een feestje afgelopen week voor de FEI president Ingmar de Vos.

"Het dopingvrij houden van onze sport in een centraal punt in ons dagelijkse werk op het FEI. Maar om zowel een 'schone' spelen te hebben meegemaakt in Londen als dan nu ook Rio is toch wel reden om extra trots te mogen zijn. Helemaal nu we op meer substanties testen dan jaren geleden. Hier overheen komt dan nog eens dat er geweldige paardensport verreden is in Rio, dus voor ons is het dubbel feest", vertelt de FEI president.

In totaal zijn er 60 monsters onderzocht, dit komt neer op een 30% van de 200 paarden die hebben meegedaan in Rio. Alle testen werden uitgevoerd in het FEI's Central Labatory dat ligt in het Britse plaatsje Newmarket.

Ook alle ruiters die getest waren kregen een 100% negatieve uitslag terug van het IOC.

"Wat hebben we mogen genieten van de geweldige sport die werd neergezet. Met twee Olympische Kampioenen die hun titel uit 2012 van de spelen in London wisten te verdedigen, met hetzelfde paard dat ze in Londen 2012 reden. Zo was het opnieuw Michael Jung met zijn Sam in het eventing en waren ook Charlotte Dujardin en Valegro opnieuw de kampioenen in Rio", vertelt Ingmar.

"Maar ook in het springen werd er historie geschreven. Nick Skelton is met zijn 58 jaar de oudste kampioen in het springen op Olympisch niveau. Met alle blessures die het tweetal hebben meegemaakt het afgelopen jaar, is het bewonderenswaardig dat ze beiden op het podium stonden".

"Ook de team competities waren fantastisch. Met winst voor het Franse team in zowel de eventing als het springen. Het Franse eventing team wist nog nooit eerder de gouden medaille te winnen op de spelen. Terwijl bij het springen Philippe Rozier met het team naar goud wist te rijden, waar zijn vader onderdeel was van het gouden team voor Frankrijk in 1976 in Montreal".

"Voor de dressuur zijn de Duitsers al jaren het te kloppen team. Met 12 gouden team medailles in de afgelopen jaren, stonden ze ook nu weer bovenaan op het podium. Enkel vier jaar geleden waren het de Britten die er in London met de teammedaille vandoor gingen. Dit jaar was alles weer zoals het hoorde en stond Duitsland met het team weer op goud".

"We hebben mogen genieten van de topsport die ons voorgeschoteld werd en met het bewijs op zak dat alle ruiters en paarden een eerlijke bijdrage hebben geleverd aan deze spelen, zijn wij in en in tevreden als organisatie".

De paarden die getest werden op dopinggebruik waren alle top vier geplaatste paarden, waaronder natuurlijk de grote winnaars. Ook werden er willekeurige testen uitgevoerd, alswle gerichte testen.

Ook voor de ruiters gold er dat de top vier finalisten alsmede twee willekeurig geselecteerde ruiters werden getest op dopinggebruik. Deze testen werden echter uitgevoerd door het IOC.