Adelinde Cornelissen morgen eerste starter voor Nederland in GP dressuur

Adelinde Cornelissen morgen eerste starter voor Nederland in GP dressuur
De starttijden voor de Olympische dressuurruiters zijn inmiddels ook bekend gemaakt. Van de elf teams verschijnt de Oranje ploeg van bondscoach Johan Rockx als tiende in de piste. Duitsland heeft de laatste startpositie geloot.


Voor Nederland is Adelinde Cornelissen met Parzival morgen om 13.39 uur lokale tijd (18.39 NL tijd) de eerste starter in de Grand Prix . Edward Gal en Voice starten om 15.42 uur lokale tijd (20.42 NL tijd).

Donderdag gaat Diederik van Silfhout met Arlando om 12.12 uur (17.12 NL tijd) van start. Hans Peter Minderhoud mag met Johnson om 15.24 uur (20.24 NL tijd) de klus afmaken.

Onder voorbehoud van wijzigingen.


Na de Grand Prix
In totaal zullen 11 landenteams aan de start verschijnen. Inclusief alle individueel startende dressuurruiters komen er 60 combinaties aan de start.


Kijk hier voor de volledige startlijst

Formule Olympische dressuurwedstrijden:

Het eerste onderdeel voor zowel de individuele als de landenwedstrijd is de Grand Prix. De proef der proeven in de dressuur wordt over twee dagen verspreid verreden. Van ieder team rijden de eerste twee combinaties op dag 1 en de andere twee combinaties op dag 2. Voor het landenresultaat in de Grand Prix tellen de beste drie scores van ieder team.
Het tweede onderdeel voor de individuele en landenstrijd is de Grand Prix Special. In deze proef komen op één dag 32 combinaties aan de start. Dit zijn de beste zes teams uit de Grand Prix plus de beste acht individuele combinaties, die geen onderdeel uitmaken van de zes overgebleven teams. De startvolgorde hangt mede af van de uitslag van de Grand Prix.
Na de beide klassieke proeven is het eindklassement van de landenwedstrijd op te maken. Voor de zes teams geldt dat er wordt gekeken naar het totale percentage van hun drie beste ruiters uit Grand Prix en Grand Prix Special.
De individuele afsluiter van de olympische dressuur is natuurlijk de Kür op muziek. Hiervoor plaatsen zich de beste achttien combinaties uit de Grand Prix Special, waarbij er per land maar maximaal drie combinaties kunnen deelnemen. De startvolgorde hangt mede af van de uitslag in de Special en de winnaar van deze proef mag zich de olympische kampioen noemen.
Programma dressuur*
Woensdag 10 augustus, 15:00-21:00 uur: Grand Prix, deel 1 (landenwedstrijd)
Donderdag 11 augustus, 15:00-21:00 uur: Grand Prix, deel 2 (landenwedstrijd)
Vrijdag 12 augustus, 15:00-21:30 uur: Grand Prix Special (landenwedstrijd)
Maandag 15 augustus, 15:00-19:00 uur: Kür op muziek (individueel)
(*) Nederlandse tijd, tijden onder voorbehoud

Nederlandse deelnemers:
Adelinde Cornelissen (Nijkerk), Parzival (v.Jazz), ruin, 19 jaar

Edward Gal (Oosterbeek),Voice (v.De Niro), hengst, 14 jaar

Hans Peter Minderhoud (Oosterbeek), Johnson (v.Jazz), hengst, 14 jaar

Diederik Van Silfhout (Lunteren), Arlando (v.Paddox), hengst, 11 jaar

Begeleidingsteam dressuur
Bondscoach: Johan Rockx
Team veterinair: Jan Greve
Hoefsmid: Gerrie de Crom
Technisch directeur: Maarten van der Heijden
Teammanager: Ad Wagemakers