Marlies van Baalen: "Ik had op meer gehoopt"

Marlies van Baalen: "Ik had op meer gehoopt"


Marlies van Baalen rijdt in Tokio haar tweede Olympische Spelen en ging als derde Nederlander van start in de Grand Prix. Met de door haar schoonfamilie gefokte Go Legend reed ze naar 71,61%. Niet de score waar de amazone uit Brakel op had gehoopt, maar wel een voldoende percentage om Nederland als land door te laten gaan naar de landenwedstrijd.

“Het was niet helemaal de proef waar ik op gehoopt had”, stelt een enigszins teleurgestelde Van Baalen. Ik heb niet met een superblij gevoel af kunnen groeten, er zaten teveel fouten in. Ik moet nog even bezinken hoe het heeft kunnen gebeuren. Het losrijden was heel goed, maar daar heb ik niets aan: het moet in de ring gebeuren. Er waren stukken dat Go Legend heel goed ging, maar een fout is een fout, net als dat een balk een balk is. Ik ga proberen om dat in de Grand Prix Special niet te doen. Ik neem de goede stukken mee, houd het losrijden dat goed is verlopen in mijn achterhoofd. Wat niet goed was ga ik analyseren en dan heb ik in de Special nog een kans.”

De eerste fout in de piaffe, waar de getalenteerde Totilas-zoon even stilviel, overviel Van Baalen. “Go Legend is geen paard dat niet wil. Hij is juist superijverig en heeft veel talent voor die oefening. Ik denk dat het een miscommunicatie is. Dat geldt ook voor de fout in de wisselserie, want daarvoor voelde mijn paard heel goed. Heel jammer.”

Als 23-jarige amazone, net uit de jeugdrubrieken gegroeid, reed de amazone haar eerste Spelen in 2004 in Athene. “Deze Spelen zijn totaal anders. Er zitten heel wat jaren tussen. Er zijn meerdere Grand Prix-paarden voorbij gekomen. Ik heb meer ervaring opgedaan. De voorbereiding was totaal anders. Mijn paard Go Legend is tien jaar oud. Wij hadden van tevoren niet durven hopen dat ik in Tokio zou rijden. Ik ben nog steeds ongelooflijk trots op hem.”


Bron: KNHS


Foto: Libby Law