Marc Houtzager: "Het was niet de ronde waarop ik gehoopt had"

Marc Houtzager: "Het was niet de ronde waarop ik gehoopt had"


In Londen won hij teamzilver, maar bij zijn derde Olympische Spelen is het Maikel van der Vleuten dan nu ook gelukt om een individuele Olympische plak te winnen! Als laatste starter in een zinderende barrage met zes medaillekandidaten wist de 33-jarige ruiter met zijn Beauville Z een ongekende prestatie neer te zetten. Door een foutloze rit in een snelle tijd mocht hij het brons in ontvangst nemen. Het goud was voor de Brit Ben Maher met de Nederlands gefokte Explosion W, voor de Zweed Peder Fredricson met All In werd het net als in Rio zilver.


Parcoursbouwer Santiago Varela had een zeer moeilijke proef gebouwd voor de 30 combinaties in de Olympische finale en voor vele favorieten sneuvelde onderweg hun Olympische droom. Slechts zes combinaties wisten de barrage te bereiken.

Houtzager was niet verbaasd over de zwaarte van de proef. “Het is een Olympische finale, dus we hadden niet anders verwacht. Het was niet de ronde waar ik op gehoopt had”, sprak Houtzager na zijn rit. “Ik kwam niet mooi naar die oxer toe en daar had ik mijn paard iets beter moeten ondersteunen. Naar het water kwam ik ook te groot, daardoor kwam de fout erna. Het waren twee rij-fouten die ik niet had hoeven maken.”Dat Houtzager met vertraging de piste in reed kwam omdat zijn merrie op het voorterrein stopte op de laatste trainingshindernis en hij iets meer tijd mocht nemen om haar voor te bereiden. “Misschien dat ik daarom ook niet het rondje reed wat ik had kunnen hebben. Maar dat is geen excuus.”