Zonen van Apardi en Diamant de Semilly aangewezen voor verrichtingsonderzoek

Zonen van Apardi en Diamant de Semilly aangewezen voor verrichtingsonderzoek

De hengstenkeuringscommissie springen kwam vanochtend bijeen in Ermelo voor zowel de eerste zadelpresentatie als de herkansing onder het zadel. Zonen van Apardi en Diamant de Semilly zijn daarmee door naar 20 november.


Op 20 november staat de tweede zadelpresentatie in combinatie met de aanlevering voor het 21 dagen durende najaarsonderzoek gepland. Op dat moment kunnen ook de hengsten aangeleverd worden die afgelopen zomer via de KWPN kampioenschappen zijn aangewezen.

Trainbaarheid
Alle aangemelde aangewezen springhengsten waren vandaag aanwezig in Ermelo. “We hebben deze hengsten onder de eigen ruiter beoordeeld op hun trainbaarheid. Ze hebben een aantal lijntjes uit draf en galop gesprongen, en over het algemeen lieten ze zich goed rijden. Enkele hengsten waren wat aan de groene kant en die bevindingen hebben we doorgesproken met de eigenaren. Het is namelijk zo dat hengsten in het najaar toch wel echt wat verder moeten zijn dan in het voorjaar”, vertelt commissievoorzitter Cor Loeffen. “De hengsten moeten thuis mooi verder getraind worden, zodat ze dan fris aan het verrichtingsonderzoek kunnen beginnen. Zoals het nu lijkt kunnen we dan een vrij grote groep springhengsten hier op het centrum verwelkomen dus dat is een hoopvol begin.” 

Nieuw aangeboden
Vijf hengsten werden vandaag gepresenteerd in het kader van de ‘herkansing/vrijwillig onderzoek onder het zadel’. De nog niet eerder aangeboden hengst Drummer 2000 TN (Diamant de Semilly uit China Touch Hero van Chin Chin, fokker Stud 2000 BVBA uit Loksbergen) van Team Nijhof, die een volle broer is van de internationale sporthengst Don’t Touch Tiji Hero Z, en de Apardi-zoon Pim HBC (uit Bivona ster van Cantos) van HBC Stal hebben groen licht gekregen om het selectietraject te vervolgen. Laatstgenoemde strandde eerder in de tweede bezichtiging. Als ze voldoen aan gestelde veterinaire eisen en het sperma-onderzoek, kunnen zij op 20 november als aangewezen hengst aangeleverd worden voor het najaarsonderzoek. “Daarnaast verwachten we die dag een aantal oudere hengsten die via de KWPN Kampioenschappen zijn aangewezen. Ook deze hengsten gaan we dan beoordelen op hun trainbaarheid en kunnen, na groen licht van de veterinair, van start gaan in het verrichtingsonderzoek”, aldus Cor Loeffen.



Bron: KWPN - JS