Zodiak postuum preferent verklaard door NRPS

Tijdens de Hengsten-Showdag heeft de fokleiding van het NRPS weer aan enkele hengsten een predicaat uitgereikt. De rijpaardhengst Zodiak werd postuum preferent verklaard, de hoogste onderscheiding voor een hengst naast prestatie-fok, dit predicaat had hij al eerder ontvangen. De ponyhengsten Isarco pref; prest.sport en Le Matsjo keur; prest.sport zijn nu ook prestatie-fok geworden. Daarnaast hebben enkele jonge hengsten voldaan aan de eisen van het prestatie-sportpredicaat.

Zodiak is enkele jaren geleden gestorven, maar heeft in zijn laatste levensjaren nog vrij veel ponymerries gedekt en er duiken nog steeds fijne nakomelingen van deze bijzondere rijpaardhengst op. In zijn jonge jaren bleek min of meer bij toeval dat de Zodiak in combinatie met ponymerries met Arabisch bloed heel vaak aansprekende en goed bewegende pony-nakomelingen voortbracht , die de capaciteiten hadden voor de internationale spring- en/of dressuursport. Na een aantal jaren in Nederland gedekt en op nationaal niveau te hebben gesprongen, is Zodiak naar Scandinavië verkocht. Later is hij weer naar Nederland gehaald en heeft een tweede fokkerijcarrière doorgemaakt, naar aanleiding van de eerdere successen nu nog meer gericht op de fokkerij van sportpony's. Behalve goed in de sport doen de nakomelingen van Zodiak het ook vaak uitstekend op de keuringen en in de fokkerij; er lopen alweer genoeg pony's in de sport uit Zodiak-merries, en een aantal Zodiak-zonen is bij het NRPS goedgekeurd voor (en succesvol in) de dekdienst. In navolging van de rechstreekse zonen Zimba, Zeppe en Zadar van de IJsseldijk, Zip en Zapp VR, zijn dit jaar Vero's Boris Bekker (uit Zara v. Zodiak) en Vedet Lexus van de Claevervallei (uit Calexica v. Casper x Zodiak) goedgekeurd. Enkele jaren geleden werd een dochter van Zodiak Nationaal kampioen van de driejarige en oudere D-pony's aan de hand.

Zowel van Isarco (geb. 1994) als Le Matsjo (geb. 1998) doen de nakomelingen het goed in de dressuur en/of springsport. Beide hengsten hebben zelf met verschillende kinderen Z-dressuur en Z-springen gelopen, en geven die veelzijdige aanleg vaak ook door.