Zeer vermogende Grandorado-zoon Larado O kampioen Vrijspringen Oirschot

Zeer vermogende Grandorado-zoon Larado O kampioen Vrijspringen Oirschot
“Een paard voor de toekomst”, roemde jury Rob Ehrens de Grandorado-zoon Larado O van Peter Oosterbosch. De negende editie van Vrijspringen Oirschot zit er weer op, 55 springpaarden in de leeftijd van drie en vier jaar betraden gisteravond de piste in Manege ’t Vierspan in Oirschot.

Voor de derde keer in het bestaan van Vrijspringen Oirschot, had Rob Ehrens de taak om de beste jonge paarden aan kop te plaatsen. Een lastige opgave, want aan kwaliteit was gisteravond geen gebrek. De absolute winnaar was Larado O (Grandorado x Verdi) gefokt en in eigendom van Peter Oosterbosch. “Een groot, compleet paard met heel veel vermogen. Daarnaast beschikt hij over snelle reflexen en schakelt hij goed op de sprong. Een paard dat veel potentie heeft voor de toekomst!”, luidde het commentaar van Rob Ehrens. Met maar liefst een 9,5 voor zijn vermogen, 8,5’en voor zijn techniek en reflexen en een 8 voor de algemene indruk kwam de totaalscore uit op 44,5 punten.

Met 0,6 punten minder staat Lover Boy SVO van Stal van Ooijen op de tweede plaats. Deze zoon van Elvis te Putte uit een Cantos-moeder scoorde een 9 voor zijn vermogen, een 8,5 voor techniek, een 8 voor afdruk en een 9,2 voor de algemene indruk. “Een paard dat heel makkelijk hoge hindernissen springt, scherp en met snelle reflexen”, aldus Ehrens. De nummer drie, Flamenco de Semilly-dochter Fantasia vd Vrombautshoeve Z (mv.Wandor van de Mispelaere) scoorde 43,8 punten. Deze merrie blonk eveneens uit in haar vermogen waarvoor zij een 9 ontving. “Dit paard beschikt over veel kwaliteit, schakelt heel makkelijk, is voorzichtig en snel van de grond. De nummer twee en drie zijn twee totaal verschillende paarden ten opzichte van de winnaar. De winnaar toonde heel veel vermogen maar de andere twee deden zeker niet onder als we naar atletisch vermogen kijken”, besluit Ehrens na afloop van de rubriek.

De vierjarigenrubriek was een veel kleinere groep, vijftien paarden lieten gisteravond hun kwaliteiten in de kooi zien. De winnaar van deze groep was de merrie Kandonja-S, een dochter van Fandango HX uit een Azteca VDL-moeder. Rob Ehrens: “Een heel patent springend paard, ze is snel in het voorbeen en springt heel makkelijk en simpel. Dat atletisch vermogen is belangrijk in een springpaard.”

Ook organisatoren Koen Leemans en Willem van Hoof kijken zeer tevreden terug op deze avond. “Het was opnieuw zeer geslaagd! De mensen waren al ver voor 19.00 uur vanavond aanwezig, het was meteen volle bak en dat bleef de gehele avond!”, vertelt Koen Leemans enthousiast na afloop. Willem van Hoof vult aan: “En er waren niet alleen kijkers, direct aan het begin van de avond werden er meteen enkele paarden verkocht. Dat is natuurlijk wel belangrijk voor het slagen van zo’n wedstrijd. De kwaliteit van de paarden draagt daar zeker aan bij, vooral bij de driejarige zaten er hele fijne paarden tussen.”

Vanmiddag vanaf 16.00 uur komen de vierjarige springpaarden onder het zadel in de baan tijdens Jumpers of the Future. Tal Milstein jureert de tweede editie van deze wedstrijd waaraan zo’n 40 combinaties deelnemen. Tijdens deze avond is er ook een dekking van de hengst Luigi D’Eclipse te winnen.