Z Festival, een graadmeter voor de fokkerij

Z Festival, een graadmeter voor de fokkerij
Het jaarlijks Z-Festival blijft de parameter bij uitstek voor de fokkerij. Het veulenkampioenschap van Zangersheide toont de trends van morgen. Een representatief staal van zo’n 500 veulens wordt aan een internationale jury voorgesteld en in de tribune en langs de paddocks is iedereen jury; fokkers beoordelen kritisch het aanbod en evalueren de nieuwste combinaties. Handelaars zijn er als de kippen bij om de markt voor te zijn.

Het Z-Festival is in veel opzichten lucratief en leerrijk. Het is ook belangrijk voor de Z Quality Auction. Het geheim van het succes van de ‘Z Veiling’ is het jaarlijkse Z-Festival, dat eigenlijk bestaat uit twee wedstrijden; enerzijds is er het veulenkampioenschap, anderzijds is er de selectie voor de Z Quality Auction, die minstens even belangrijk is voor de fokkers.
Veel veulens nemen deel aan het Z-Festival met het oog op een veilingselectie. Voor anderen is het een leerschool. Veulens worden gepoetst en getoiletteerd en velen worden voor het eerst getransporteerd. Hoe gaan ze om met een nieuwe omgeving, hoe reageren ze op publiek. Allemaal leerrijke ervaringen voor de veulens. Het is bij de fokkers niet anders. Waar staan zij met hun fokkerij? Hoe beoordeelt een onafhankelijke jury hun veulen? En wat hebben de collega’s gefokt?

Het is duidelijk dat fokkers en handelaars om diverse redenen veel waarde hechten aan het Z-Festival. Nergens vind je zoveel veulens samen op twee dagen, waardoor het al meteen een interessante marktplaats wordt. Daarnaast wordt het oordeel van de jury hoog ingeschat. Omdat het objectief verloopt, zonder vooringenomenheid. Uiteraard zal niet iedereen het eens zijn met het oordeel, al is iedereen het er wel over eens dat de jury oordeelt in eer en geweten. En dat mag zelfs uniek genoemd worden. Dat verklaart de grote appreciatie en het hoge aantal inschrijvingen. In Lanaken maakt het niet uit wie je bent of wat je gefokt hebt, enkel het resultaat telt, ongeacht de naam of het aantal. Op het Z-Festival maakt iedereen zonder uitzondering evenveel kans, omdat de jury onafhankelijk en deskundig oordeelt en die reputatie is onberispelijk.

Nieuwe beoordeling
Tot nu werden de veulens van het Z-Festival beoordeeld op hun drie basisgangen, correctheid, type en algemene indruk. Vanaf dit jaar worden er ook punten toegekend aan de moederlijn. Omdat het onomstotelijk is bewezen is dat de betere paarden steevast uit de betere moeders komen. De moederlijn is meer dan ooit belangrijk in de fokkerij. Vandaar dat de jury dit jaar extra aandacht zal besteden aan de moederlijn en er punten voor zal toekennen.

Ook voor paarden
Niet enkel de veulens, ook de jonge paarden komen aan bod tijdens de driedaagse van het Z-Festival. Driejarigen worden gejureerd boven de sprong in vrijheid. Vierjarigen springen een basisparcours dat beoordeeld wordt met punten. De drie beste 4-jarigen mogen naar het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden in Gesves.
En dan zijn er nog de kwalificaties voor het Wereldkampioenschap van september. Vijf- en zesjarige Z-paarden kunnen tijdens het Z-Festival een ticket winnen voor het WK. Beide jaargangen springen twee manches over twee dagen. De resultaten van beide kwalificatieritten worden opgeteld en de top drie van elke jaargang mag vervolgens naar het WK Jonge Paarden. De nummers vier en vijf in iedere leeftijdscategorie mogen naar het Belgisch Kampioenschap voor Jonge Paarden in Gesves.

Klik hier voor alle informatie.