Wijzigingen KWPN selectiereglement merries en veulens

Wijzigingen KWPN selectiereglement merries en veulens

Het keuringsseizoen staat weer voor de deur en u kunt uw merries reeds aanmelden voor diverse stamboekkeuringen. Er is voor dit seizoen een aantal wijzigingen doorgevoerd in het selectiereglement springen, dressuur, Gelders paard en tuigpaard. Zo kunnen ook kwaliteitsvolle merries die bij een WBFSH-erkend stamboek zijn geregistreerd een uitnodiging krijgen voor de Nationale Merriekeuring.

Keuringen kunnen een belangrijke bron van informatie zijn voor de eigenaar en geïnteresseerde paardenliefhebbers. De eigenaar krijgt een compleet beeld van de sterke punten en eventuele verbeterpunten van een merrie, en kan hiervan gebruiken maken bij de hengstenkeuze. Een merrie kan worden aangeboden voor stamboekopname vanaf het jaar dat zij drie wordt. Voor iedere fokrichting zijn er specifieke kenmerken waarop wordt beoordeeld. Wat bij alle merries gebeurt is het signaleren van uiterlijk waarneembare (erfelijke) gebreken en/of afwijkingen, het lineair scoren van het exterieur en het beoordelen van de beweging vrij of aan de hand. Na afloop van de stamboekkeuring wordt de merrie in het stamboek opgenomen en kan de merrie het sterpredicaat ontvangen mits ze aan de criteria hiervan heeft voldaan. Het predicaat ster wordt bij de tuigpaarden overigens pas op de Centrale Keuring toegekend.

Buitenlandse merries ook welkom op de NMK
De meest complete merries krijgen een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring in Ermelo, waar ook de beste veulens strijden om de titels in de Nationale Veulenkeuring. Een wijziging dit jaar is merries die niet bij het KWPN zijn geregistreerd maar wel bij een door de WBFSH erkend stamboek op de Centrale Keuring kunnen worden uitgenodigd voor de Nationale Merriekeuring. Belangrijk om te weten is dat ten tijde van de afvaardiging naar de NMK de buitenlands registreerde merries aan alle aanvullende voorwaarden moet hebben voldaan, welke voorwaarden dit zijn is afhankelijk van de vader. Indien de vader niet heeft voldaan aan de röntgeneis bij het KWPN dan moet zijn dochter dit doen (via een volledige PROK of een D-OC predicaat met acceptabele spat en straalbeen foto’s) alvorens ze volledig opgenomen kan worden in het stamboek. Hetzelfde geldt voor de aanlegeis, indien de vader niet aan de aanlegeis heeft voldaan (Dressuur -> minimaal één keer gestart in de Grand Prix op een CDI met een minimumscore van 65%, Springen -> presteert op Grand Prix niveau (minimaal één keer gestart in een Grote Prijs met een minimale hoogte van 1.50m op een CSI*** (of meer sterren) met ten hoogste vier strafpunten) of twee jaar achtereen sportindex met een positieve afwijking van tweemaal de standaarddeviatie en een betrouwbaarheidspercentage boven de 75% of van betreffende hengst nakomelingen (dressuur minimaal drie en springen minimaal zes) opgenomen in de WBFSH-rankings in de betreffende discipline). Het is dus belangrijk om goed na te gaan waar u buitenlands geregistreerde merrie nog aan moet voldoen om te zorgen dat zij indien van toepassing afgevaardigd kan worden naar de Nationale Merriekeuring.

Nationale Merriekeuring

Op deze Nationale Merriekeuring worden niet meer alle merries op kwaliteitsvolgorde geplaatst: in de groepen worden de merries die een uitnodiging krijgen vooraan geplaatst, de resterende merries worden op catalogus volgorde toegelicht. In de kopgroep wordt de top vijf op volgorde geplaatst en de resterende merries worden op catalogusvolgorde toegelicht. Ook tijdens de Nationale Veulenkeuring worden de veulens niet meer op kwaliteitsvolgorde geplaatst, maar enkel de veulens die naar de kopgroep mogen en in de kopgroep de top vijf. De resterende worden veulens op catalogusvolgorde toegelicht.

Tuigpaardmerries

Voor tuigpaardmerries is ook een aantal zaken gewijzigd. Acht jaar en oudere merries konden voorheen op een thuiskeuring ster worden, dit is nu niet meer mogelijk. Zij kunnen op een stamboekkeuring ster en eventueel voorlopig keur worden verklaard. Niet goedgekeurde hengsten kunnen vanaf komend seizoen niet meer deelnemen aan een stamboekkeuring. Met betrekking tot de IBOP Tuigpaard is er het afgelopen jaar met een pilot gewerkt met een aangepaste proef, waarbij zowel de dressuur- als showproef individueel én aaneensluitend is verreden. Dit is goed bevallen, waardoor besloten is dat ook komend seizoen de paarden individueel te beoordelen. Er wordt gestart met een dressuurgedeelte die gemiddeld voldoende moet zijn, om de showproef te kunnen rijden. Dit geldt voor zowel de reguliere als de alternatieve IBOP.


bron: KWPN.nl