Verrichtingsonderzoek Gelderse hengsten vordert gestaag

Verrichtingsonderzoek Gelderse hengsten vordert gestaag

De Gelderse hengsten zijn inmiddels ruim over de helft van hun verrichtingsonderzoek. Volgende week dinsdag om 9.00 uur start het eindexamen al en is via de livestream op KWPN te volgen.


De hengstenkeuringscommissie heeft de hengsten al enkele keren kunnen beoordelen. De Gelderse hengsten worden beoordeeld op hun spring- en dressuuraanleg en sinds dit jaar is ook een training in het terrein onderdeel van de test. Door op deze wijze de hengsten in het terrein te testen willen we te weten komen hoe de paarden zich laten rijden in de buitenlucht en hoe hun gedrag dan is. De veelzijdigheid is uiteindelijk één van de speerpunten van de Gelderse fokkerij.


Op de regiosite van het Gelders paard staat een video-impressie van de eerste keer dat de hengsten naar buiten gingen. Afgelopen woensdag heeft de hengstenkeuringscommissie de paarden ook beoordeeld en na afloop kort met de eigenaren van de deelnemende hengsten gesproken over de stand van zaken tot dat moment. Het onderzoek van de 3-jarige Marquis (Edmundo x Vitens) is toen beëindigd en de hengst heeft afgelopen zaterdag het KWPN-centrum verlaten.


Komende woensdag staat weer een beoordeling op de planning ook nu zijn de eigenaren uitgenodigd om na afloop kort met de hengstenkeuringscommissie hun hengst te bespreken.

bron: KWPN