Stamboekkeuring Velddriel levert vijf NK-merries op

Stamboekkeuring Velddriel levert vijf NK-merries op

De stamboekkeuring in Velddriel was maandag bomvol. Maar liefst 48 driejarige en 22 oudere merries kwamen voor het oog van de jury. Bij de driejarige bestond die uit Bart Bax en Marian Dorresteijn, die vijf merries een uitnodiging gaven voor het Nationaal Kampioenschap driejarigen op 15 augustus.

Bax blikt enthousiast terug op deze keuringsdag. “We hebben merries uit diverse sterke stammen gezien, en het is fijn als je royaal kunt aanwijzen. Vijf merries hebben we kunnen aanwijzen voor Ermelo, dat is natuurlijk een hele goede score. Wat leuk was vandaag dat er vandaag diverse merries meeliepen uit hengstenmoeders. Zoals uit de moeder van Hermes en Johnny Cash, Jheronimus en In Style. Mooi ook om te zien dat er zoveel belangstelling is voor de keuringen. Gezien het grote aantal aanmeldingen is er op 1 augustus, tijdens de stamboekkeuring springen, ruimte gecreëerd om nog extra dressuurpaarden te beoordelen. Maar we kijken nu eerst reikhalzend uit naar de keuring in Epe volgende week dinsdag. De fokkers uit deze regio fokken over het algemeen sterk bewegende merries die beschikken over een royaal, langgelijnd model.”

90 voor draf

De eerste merrie met een ticket voor het NK in Ermelo is de door Rene Franssen gefokte Munette (v.Franklin x Gribaldi). Mede-geregistreerde van deze goed ontwikkelde merrie is NWC JP Lommers uit Sint-Oedenrode. Dorresteijn: “Opvallend is haar mooie hals die ze in beweging heel goed gebruikt. Een merrie met veel diepte en een goede ribbenkast erin. In beweging maakt ze zich mooi groot. Ze stapt krachtig met een mooie overstap. De draf is extra, met veel gummie en veer. Ook in galop toont ze veel lichaamsgebruik.” Met maar liefst 90 punten voor de draf komt ze op een fraaie bovenbalk van 80/85.

Miana

Eveneens een dochter van Franklin is de goed ontwikkelde Miana (mv.Bordeaux). De merrie van Joop van Uytert heeft veel diepte in het lichaam. “Ze stapt met een goede takt en ruimte, al zou ze hierin iets meer activiteit mogen tonen. In draf heeft ze een heel opvallende bewegingstechniek, met veel buiging in de gewrichten en afdruk. Ook in galop beweegt ze heel krachtig met veel balans.” Met 80/80 ontving de merrie een uitnodiging voor het Nationaal Kampioenschap.

Geen snelheid nodig

Een prachtige bovenbalk van 85/85 kreeg Governor-dochter Miss M (mv.Krack C). Deze goed ontwikkelde merrie van G.C. van der Koppel uit Wadenoijen heeft volgens Marian Dorresteijn een prachtige uitstraling. “Ze heeft een mooie, lichte voorhand en een goede bespiering. Ze stapt op een hele fijne manier met veel takt en ruimte. In draf maakt ze een voorname houding. Ze beweegt heel lichtvoetig en opvallend is de rust die ze daarbij uitstraalt. Ze heeft geen snelheid nodig om zich mooi te presenteren.”

Mooie strijd

Eveneens deze mooie cijfers gaf de jury aan de maar liefst 1.76 metende Marilyn-Dine (v.Daily Diamond x Vivaldi). Deze deftige merrie van RS2 Dressage Center de Horst BV straalt ondanks haar royale ontwikkeling veel jeugd uit. “Ze is mooi naar boven gebouwd, goed in haar verbindingen met een mooie schoftpartij die lang doorloopt in de rug. Ze stapt overtuigend met veel ruimte en souplesse. Haar draf is haar beste gang, daarin loopt ze zonder bluf elke pas mooi in balans, goed vanuit het achterbeen en met een mooie voorknie. In galop liet ze op de rechte stukken veel beentechniek zien. Ook deze merrie zien we graag terug op het Nationaal Kampioenschap: het belooft een mooie strijd te worden in Ermelo!”, aldus Marian Dorresteijn.

Mirthe

De stoere Desperado-dochter Mirthe (mv.Tuschinski) verdiende de vijfde uitnodiging voor het NK. De merrie van fokker M. Tijssen uit Lienden staat goed in het rechthoeksmodel en verdiende 80 punten voor exterieur en 85 voor beweging. “Ze stapt op een hele goede manier met een goede overstap, waarbij ze de passen goed af maakt. In draf valt met name de kracht positief op, de merrie heeft een sterke motor van achter. In galop toont ze een goede balans en ook hierin veel kracht.”

bron: KWPN