Ongeëvenaarde kopgroep springmerries bij KWPN keuring Fryslan

Ongeëvenaarde kopgroep springmerries bij KWPN keuring Fryslan
Regio Friesland kwam uitstekend voor de dag op de Centrale Keuring in Harich. Niet minder dan 10 complete springmerries mogen naar Ermelo, waaronder kampioene It’s A Girl GR (v.Etoulon VDL). Ook de dressuurrichting kende een goede kopgroep aangevoerd door kampioene Ivita (v.Apache).

Op de stamboekkeuring in Boijl wisselde het ene springtalent zich al af met het andere. Dat beeld werd vandaag nog eens versterkt in Harich, waar een ongeëvenaarde groep driejarige springmerries bijeen kwam. Alle 27 gepresenteerde merries zijn in graad verhoogd, en de beste twaalf mochten terugkomen voor het formeren van de kopgroep. De tien meest complete verdienden daar een uitnodiging voor de Nationale Merriekeuring, die allen in eigendom zijn van de VDL Stud. Hun door Theo Griffioen gefokte Etoulon VDL-merrie It’s A Girl GR (uit Purple G keur sport-spr v.Indoctro) greep de koppositie. Zij behoorde in Boijl al tot de uitschieters met 85 punten voor het springen, waaronder 90 voor de techniek. “Deze rassige Etoulon-merrie heeft jeugduitstraling en een evenredig model, met goede bovenlijn, halsvorm en fundament. Ze heeft zich al geweldig laten zien bij het vrij springen en toonde ook een hele goede, losse manier van bewegen aan de hand”, lichtte juryvoorzitter Arnold Kootstra toe. Tweede bij de driejarigen werd de aansprekende en bloedgemaakte Ivita VDL (Quaprice Z uit Bevita v.Cassini) van fokker VDL Stud, die opviel met haar goede type, bewegingsvorm en 80 punten voor het springen. De grootste hoogvlieger van de stamboekkeuring kwam op de derde plaats, de Arezzo VDL-dochter Ialba VDL (uit Ealba VDL ster v.Zavall VDL) van fokker VDL Stud die 90 punten kreeg voor het springen, waaronder 95 voor techniek en vermogen. Deze merrie staat eveneens goed in het rechthoeksmodel en toonde ruim voldoende lossigheid in beweging.

In de kampioenskeuring nam It’s A Girl GR (v.Etoulon VDL) het met succes op tegen de beste van de vier- tot en met zevenjarigen: keurmerrie Cuba Libre W Z (Carrera VDL uit Willy R prok v.Kannan) van fokker K.J. van Weperen uit Oosterwolde. Deze merrie scoorde eerder al opvallend in de IBOP met 84 punten en heeft een sterk model met goede verbindingen en uitstraling.
Inspecteur Bart Henstra stond langs de kant bij de beoordeling van de driejarige dressuurmerries, aangezien zijn zelfgefokte Ivita ster prok (Apache uit Wavita elite IBOP-dres sport-dres v.Sir Sinclair) één van de deelnemers was. En beslist niet de minste, want deze chique merrie die eerder al 95 punten verdiende met haar draf kwam als beste naar voren in de kopgroep. “Deze goed ontwikkelde merrie is van nature al bergop gebouwd en heeft een fantastische bewegingsvorm. In zowel stap als draf toont ze veel souplesse. Draven doet ze met een heel goed achterbeengebruik, veel lichaamsgebruik, veer en schakelvermogen”, loofde juryvoorzitter Marian Dorresteijn de merrie. Zij mag samen met de imponerende Ira de Jeu ster prok (Dream Boy uit Emma ster prok v.Rohdiamant) van fokker Emmy de Jeu en de fantastische geteste (IBOP 84,5) elitemerrie I’Actrice VDL (Don Tango B uit L’Actrice v.Lorentin I) van fokker VDL Stud en mede-geregistreerde Jackie Ahl-Eckhaus naar de Nationale Merriekeuring. Ook bij de dressuurmerries lag het niveau hoog.
De jeugdige Ivita bleef in de kampioenskeuring de met veel zelfhouding bewegende Gorklintgards Grenade ster prok (Sunny Boy uit Gorklintsgards Greta v.Don Schufro, fokker J. Ravn uit Holsted) van L. van der Hauw-Jansma uit Haskerhorne en Doede Santema uit Munein de baas. Deze merrie scoorde op de stamboekkeuring al 85 punten voor beweging en viel nu opnieuw op met haar krachtige achterbeengebruik, beentechniek en souplesse.

Niet minder dan twaalf springveulens mogen vanuit Friesland naar de Nationale Veulenkeuring. Net als op de lokale veulenkeuring maakten met name de merrieveulens een sterke indruk. Onder hen de atletisch gebouwde, rassige Lulena VDL (Cohinoor VDL uit Fulena ster v.Baltic VDL) van fokker VDL Stud. Dit lichtvoetig galopperende veulen pakte de kampioenstitel. Van verrichtingstopper Grand Slam VDL (v.Cardento) mogen vier veulens naar Ermelo. Bij de dressuurveulens mochten zes veulens terugkomen voor de kopgroep, die vrijwel allen de eerste ronde wat meer hadden weten te overtuigen. Twee veulens van fokker A. Th. de Boer uit Sint-Johannesga trokken aan het langste eind en verdienden beide een uitnodiging voor de Nationale Veulenkeuring. Het Galaxie-merrieveulen Lynieta B (uit Wynieta B keur EPTM-dres pref v.Farrington) bleek de meest complete. Dit kampioensveulen dankt haar titel aan haar rassige voorkomen, aansprekende front en zeer functionele bewegingsvorm waarbij ze veel houding maakt.

In de Pavo Cup kwam een absolute uitschieter naar boven. De vierjarige Jamsession Taonga (Jazz uit Honeymoon elite EPTM-dres v.Hotline) van fokker Stal 104A uit Wijdewormer liep onder Vai Bruntink naar een topscore van 89 punten. Eerder scoorde deze opvallende elitemerrie al 87 punten in de IBOP en nu schudde ze opnieuw een voortreffelijke verrichting uit haar mouw, waarbij ze negens ontving voor de stap en draf. Vijf vierjarigen en twee vijfjarigen mogen naar de halve finale van de Pavo Cup.

Bekijk hier de uitslagen