Nederland mag enkel KWPN'ers en NRPS'ers naar WK Jonge Springpaarden sturen

Nederland mag enkel KWPN'ers en NRPS'ers naar WK Jonge Springpaarden sturen

Het Wereldstamboekenkampioenschap voor jonge springpaarden wordt gehouden van 19 t/m 22 september 2019 in Lanaken (België) op stoeterij Zangersheide. De KNHS zal echter enkel KWPN of NRPS ingeschreven paarden mogen afvaardigen.

De selectie van de Nederlandse afvaardiging naar de FEI World Breeding Championships wordt uitgevoerd onder regie van de KNHS, waarbij de KNHS gebonden is aan de regels van de internationale paardensportbond FEI. Deze FEI-regels zijn voor dit Wereldstamboekenkampioenschap duidelijk anders dan voor andere internationale kampioenschappen. De FEI schrijft bij het Wereldstamboekenkampioenschap voor dat de KNHS alleen paarden kan afvaardigen die geregistreerd zijn bij een in Nederland gevestigd stamboek, dat bovendien erkend is door de World Breeding Federation for Sport Horses (WBFSH). Dat zijn momenteel alleen het KWPN en het NRPS.

De selectiewedstrijd voor dit kampioenschap voor de bij het KWPN- of NRPS-geregistreerde paarden vindt plaats van 13 t/m 17 augustus tijdens het KWPN Kampioenschap voor jonge springpaarden op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo. 

De FEI stelt later in de vraagprogramma’s vast hoeveel Nederlandse paarden de KNHS exact mag afvaardigen. De organisatoren van deze kampioenschappen en de FEI zijn de instanties die uiteindelijk ook de wildcards toekennen.

Selectiewedstrijd niet NRPS- en KWPN-springpaarden (ivm mogelijke wildcard)
Voor de springpaarden die niet geregistreerd zijn bij het KWPN- of NRPS, maar indien mogelijk wel aanspraak willen maken op een wildcard, wordt door Stichting Ruitersport de Meierij (www.srdm.nl) van 29 augustus t/m 1 september een selectie georganiseerd op verzoek van de KNHS. Het evenement vindt plaats bij de Molenheide in Schijndel en wordt gehouden in de vorm van een competitie voor jonge springpaarden waar paarden van alle WBFSH-stamboeken kunnen deelnemen. 

Bron: KNHS