KWPN introduceert titel ‘Fokmerrie van het Jaar’

KWPN introduceert titel ‘Fokmerrie van het Jaar’

Deze week zakt de Nederlandse fokkerij af naar de KWPN hengstenkeuring. Niet alleen de hengsten zullen er centraal staan, ook de merries. Vier speciale merries worden er in de schijnwerpers geplaatst en benoemd tot Fokmerrie van het jaar!

Op de KWPN Stallion Show worden de diverse Horses of the Year gehuldigd, de nieuwe predicaathengsten worden geëerd, en nu dus ook de beste KWPN-fokmerries. Deze merries hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het fokdoel van het KWPN, namelijk afstammelingen die op hoogste niveau presteren.

Enorme staat van dienst
Welke merries deze titel in ontvangst mogen nemen, blijft nog even spannend maar één ding staat vast: het zijn merries met een enorme staat van dienst en die meerdere malen hebben laten zien nakomelingen te geven die fantastisch presteren in de sport. Het gaat er daarbij niet om of ze zelf in de sport hebben gepresteerd. Merries kunnen ook postuum tot fokmerrie van het jaar worden benoemd.

Aantal nakomelingen
In iedere fokrichting is een merrie met het prestatiepredicaat uitgekozen aan de hand van criteria. Een belangrijke graadmeter is het aantal nakomelingen van deze merrie dat op het hoogste niveau presteert. Rekening houdend met het totaal aantal nakomelingen en niet-KWPN-geregistreerde nakomelingen. De KWPN Stallion Show is het podium die deze bijzondere merries verdienen. Natuurlijk worden ook de fokkers en eigenaren van deze merries in het zonnetje gezet.

bron: KWPN.nl