Fokkerspremie? Zangersheide durft het aan...

Fokkerspremie? Zangersheide durft het aan...
Heel veel voor de fokkers organiseren en nog meer teruggeven. Dat zit bij Zangersheide in de genen. Het is niet anders als er een standpunt wordt ingenomen over een tegemoetkoming van het prijzengeld. Z geeft het voorbeeld. Tijdens de Z-Tour werd het prijzengeld van de rankingproeven met 2% opgetrokken en integraal gereserveerd voor de fokker. Het was de eerste maal dat een fokker kon delen in het prijzengeld van zijn prijsbeestje

2% is het voorstel. Slechts twee procent van het prijzengeld dat zou terugvloeien naar de fokkers. Voor de eigenaars is het verwaarloosbaar, voor de fokkers een wereld van verschil. Het zal de fokkers ertoe aanzetten om nog meer in te zetten op kwaliteit en om nog strenger te selecteren. Twee procent van één proef stelt misschien niet zoveel voor, maar op jaarbasis kan dat aanzienlijk aandikken. Beeld je in dat je de fokker bent van Ursula XII, dan zou haar winstsom van € 1.304.280 je in de laatste twaalf maanden al € 26.085 opgeleverd hebben.

De paarden van Guy De Schuymer, die twee jaar op rij de Z-Ranking won met Don VHP Z en Carlos VHP Z, waren goed voor € 460.000 prijzengeld over één jaar of € 9.200 ‘fokkerspremie’. De paarden van Haras de la Pomme waren goed voor € 441.300. Er worden op jaarbasis een slordige 700 internationale wedstrijden georganiseerd, waarvan een tachtigtal op vijfsterren niveau. Daar gaat het vlot over een half miljoen prijzengeld.De paarden van de tien hoogst gerangschikte stamboeken verdienden het voorbije jaar € 85.181.543. Dat zou een fokkerspremie vertegenwoordigen van € 1.703.630!Het zijn maar enkele voorbeelden die aantonen welke extra financiële stimulans een klein procentje kan bete-kenen. En hoe het de fokkers nog meer zou motiveren.