Fokken is ... heel wat kennis aan de dag leggen. "Ken de cyclus van je merrie!"

Fokken is ... heel wat kennis aan de dag leggen. "Ken de cyclus van je merrie!"

Het veulen seizoen is in volle gang. Maar voor je een dartelend veulen in de weide hebt is er een lange weg te gaan waarbij ook redelijk wat kennis noodzakelijk is. Zo ook om de cyclus van de merrie te bepalen. 

Het traditionele fokkerij seizoen van paarden loopt van maart tot eind augustus. Bij een paard is de cyclus ongeveer 21 dagen, deze komt meestal pas op gang aan het eind van de winter of bij de start van het voorjaar.

Om te weten of je merrie al dan niet hengstig is zijn er twee mogelijkheden. U kan de merrie laten opvoelen en scannen of u kan Schouwen. Bij het opvoelen zal de dierenarts een onderzoek voeren en met de hand - via de endeldarm - de baarmoeder, baarmoedermond en eierstokken van de merrie onderzoeken.

Schouwen is niet zo veel voorkomend meer. Bij dit proces wordt een merrie in de buurt van de hengst gebracht en snuffelen ze aan elkaar. Als de merrie knipptert met de vulvalippen toont ze aan dat ze 'hengstig' is.

Klaar voor de bevruchtig

Voordat een merrie drachtig kan worden moet ze hengstig zijn. In de periode van hengstigheid (5-7 dagen) groeit er één en soms twee eitje(s) (follikels) op de eierstokken (ovaria). Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong (ovulatie) plaats.

Wanneer de merrie 'hengstig' is, is het actuele moment er om te dekken. De dierenarts zal het juiste moment bepalen om de merrie extra te controleren en uiteindelijk kunstmatig of (heel uitzonderlijk) via natuurlijke dekking te bevruchten.

Ongeveer 14 tot 18 dagen na de bevruchting wordt de merrie gecontroleerd om na te kijken of de bevruchting ook actueel plaatsgevonden heeft.