EU stelt openheid over WFFS verplicht in Nederland

EU stelt openheid over WFFS verplicht in Nederland


Begin deze maand is de verordening over het fokken van dieren in het Nederlandse wetboek in werking getreden. De nieuwe EU-verordening is van invloed op de Nederlandse (paarden)fokkers. Daarin is opgenomen het verbod op het fokken van of het voor de fok gebruiken van dieren die beschikken over een bepaalde aandoening die de gezondheid van het dier of diens nakomelingen kunnen aantasten.

Ondanks dat dit geen nieuwe verbod is is het wel nieuw dat de Nederlandse wetgever regels mag gaan stellen aan de bevordering van de raszuiverheid of de verbetering van de raskenmerken. Zo kunnen er regels worden gesteld voor organisaties die stamboeken of registers bijhouden en hun eisen voor de paarden, hun sperma, eicellen, embryo's, het keuren van de paarden en de inschrijvin voor het stamboek. Zo ook de methoden voor het onderzoek naar en beoordeling van prestaties en de genetische waarde, het bewijs van inschrijving in een stamboek en de voorwaarden voor toelating van fokpaarden. Het is nog niet bekend hoe de Nederlandse paardenfokverenigingen gaan doen met de Europese regelgeving. Tot op heden hebben de meeste warmbloedstamboeken al openheid gegeven over WFFS.

De regelgeving is tevens van kracht gegaan in Duitsland. Zo heeft het ZVO (Duitse fokkerijvereniging) in een regeling laten vastleggen dat voor elk fokprogramma van paarden en ponyrassen een hoofdstuk moet worden gewijd aan WFFS. Zo moet er onder meer verplicht openheid worden gegeven per 2019 over elke fokhengst of het drager is van het WFFS-gen. Hiervoor zullen alle hengsten die geregistreerd of ingeschreven zijn in het Hengstbuch I of Hengstbuch II worden onderzocht. Individuele fokkerijverenigingen zullen op hun website de WFFS status van alle goedgekeurde hengsten moeten gaan publiceren. De WFFS voorschriften zijn beperkt tot het warmbloedpaard, echter worden er in Duitsland voor 2019 de volgende verplichte genetische tests uitgevoerd:



  • Cerebellaire abiotrofie bij de Duitse rijpony en klein Duits rijpaard

  • Polysaccharide-opslagmyopathie bij de New Forest Pony

  • Foal Immune Deficiency Syndrome bij de Dales Pony

  • Caroli-Leberfibrose bij de Freiberger

  • Hoof Wall Separation Disease bij Connemara Pony


Wat de Nederlandse paardenfokverenigingen gaan doen met de nieuwe Europese regelgeving is nog niet bekend. De meeste Nederlandse warmbloedstamboeken hebben al openheid van zaken gegeven over WFFS.

Klik hier voor artikel 2.6 Wet dieren