Arezzo VDL-zoon Karzo F kampioen Vrijspringen Oirschot

Arezzo VDL-zoon Karzo F kampioen Vrijspringen Oirschot
De zesde editie van het vrijspringen Oirschot kroonde een Arezzo VDL-zoon als winnaar.

De 60 paarden werden aanschouwd door maar liefst honderden liefhebbers, het was dringen om een plaatsje om te parkeren én om te kijken. Luc Tilleman had de taak om uit al deze talentvolle jonge paarden de beste aan te wijzen, de kampioen van de drie- en vierjarigen was de driejarige Karzo F van H. Fabrie uit Eersel die zowel als fokker en eigenaar te boek staat.


Nog nooit eerder namen er zo veel jonge paarden deel aan de vrijspringwedstrijd die door Willem van Hoof en Koen Leemans al jaren wordt georganiseerd bij Manege ’t Vierspan in Oirschot, de thuisbasis van Oirschots Rijvereniging en Ponyclub de Toekomst. Luc Tilleman “Ik had vandaag de uitdagende taak om alle paarden te beoordelen. Vrijspringen Oirschot is een leuk initiatief en een goede manier om de jonge paarden van huis te nemen. De kwaliteit bij de driejarige lag wat hoger dan bij de vierjarigen, er waren enkele uitschieters maar er was nauwelijks sprake van een ondereind. Je kon zien dat de meeste paarden goed waren voorbereid, het lijntje leverde weinig problemen op en de paarden waren netjes getoiletteerd.”


De absolute kampioen werd de KWPN’er Karzo F (Arezzo VDL x Madison) met een puntentotaal van 40 punten en een 8,5 voor vermogen. “Een zeer compleet paard voor een driejarige, die lichtvoetig beweegt, veel vermogen toont en die telkens op dezelfde manier sprong.”


De winnaar van de vierjarige was Jitta, deze KWPN-merrie is een dochter van Zirocco Blue VDL uit een Indoctro-merrie en gefokt en in eigendom van Martien Bouwmans uit Vessem. Zij kreeg van de jury 38,6 punten met een 8 voor afdruk en een 8,1 voor vermogen. “Een mooi en bloederig paard om te zien. Zij liet zien over veel overzicht te beschikken in het lijntje, sprong goed terug en toont veel vermogen. Een fijn paard voor de toekomst”, aldus Luc Tilleman na afloop.


Vanavond wordt er voor het eerst een wedstrijd voor vierjarigen onder het zadel georganiseerd, een twintigtal combinaties springen vanavond een lijntje en worden beoordeeld door de Belg Tal Milstein. De aanvang is 18.30 uur en vindt eveneens plaats in Manege ’t Vierspan in Oirschot.