Aganix du Seigneur dochter wint Belgisch kampioenschap vrijspringen

Aganix du Seigneur dochter wint Belgisch kampioenschap vrijspringen

Terwijl er op de buitenpiste van Gesves vandaag opnieuw springrubrieken werden verreden, gingen binnen de eerste fokkerijproeven door van dit Belgisch Kampioenschap voor Jonge paarden met in de voormiddag het vrijspringen voor 2-jarige paarden, en in de namiddag de veulens optie dressuur. Het is in deze twee fokkerijproeven, dat de eerste Belgische Kampioenen werden gekroond.


In het totaal kwamen er 17 2-jarige paarden aantreden om te strijden om deze titel. Deze paarden werden één voor één aan de hand tot in de gang met hindernissen geleid, om vervolgens op het einde weer op te worden gevangen en opnieuw naar de ingang te worden geleid. Dit systeem laat toe scènes te vermijden van veel te hard galoperende paarden, die met veel te grote galopsprongen niet meer juist zitten wat afstand betreft. Na hun springprestatie werden alle paarden dan voor de jury geleid voor hun model en gangen te laten quoteren. De totaalscore bestaat zoals steeds voor 60% uit de springprestatie, en voor 40% uit model en gangen. De overwinning was uiteindelijk weggelegd voor de merrie Angelika Hero Z (Aganix du Seigneur x Carthago Z) ingeschreven in Zangersheide, die zich dus liet uitroepen tot de nieuwe Belgische Kampioene anno 2014.  Op de 2de plaats vinden we de sBs merrie Greenpeace de Longchamps (Toulon x Bon Ami), gevolgd door Gema de Lallbra (sBs – Casco ex Coneador x Landor S).


In de namiddag kwamen dan de allerkleinsten aan de beurt, de veulens van dit jaar optie dressuur. Voor dit kampioenschap kwamen 11 pittige veulentjes zich voorstellen, allen specifiek dressuur gefokt en 10 vergezeld van hun moeder. Niet eenvoudig voor de Frans-Duitse juryleden om deze veulens te jureren, de één amper 1,5 maand oud, anderen al 5 maanden oud, de één hard achter moeder aan galoperend en de ander in een mooi gecadanceerde draf. De overwinning van dit Belgisch Kampioenschap ging uiteindelijk zeer overtuigend naar Idem du Vieux Logis, een mannelijk sBs veulen (Bon Bravour x Sunny Boy). De 2de plaats was weggelegd voor Ivory d’Harduemont (vrouwelijk sBs – Everdale x Don Primero), gevolgd door Dantes Love (mannelijk Oldenburg – Dante Weltino x Sunny Boy).