22 springhengsten krijgen groen licht op eerste dag KWPN bezichtiging

22 springhengsten krijgen groen licht op eerste dag KWPN bezichtiging

Twee oudere en twintig bijna driejarige springhengsten hebben op de eerste dag van de eerste bezichtiging in Ermelo een uitnodiging gekregen voor de tweede bezichtiging.

Na de beoordeling op het straatje werd begonnen met de beoordeling van de oudere hengsten onder het zadel. Deze nieuwe instroommogelijkheid leverde Poker de Latif (v.Latif V S) een uitnodiging op voor de tweede bezichtiging. Daarnaast werd de zesjarige Don Tarpania Z (v.Dominator Z) na zijn presentatie op het straatje aangewezen voor de tweede bezichtiging voor oudere hengsten. “Deze hengst heeft al deelgenomen aan een wedstrijd van de hengstencompetitie en zal in Groningen op 2 januari opnieuw beoordeeld worden in het kader van de tweede bezichtiging, daarna kan hij direct worden aangewezen voor het verrichtingsonderzoek”, legt senior-inspecteur Henk Dirksen uit.

Complete hengsten
Bij een aantal hengsten vandaag stonden de constateringen op het straatje, met name het fundament, een ticket voor Den Bosch in de weg. “Gevoelsmatig moest de commissie vaker dan normaal opmerkingen maken over het fundament. Diverse goed springende hengsten konden daardoor niet worden geselecteerd voor de tweede bezichtiging”, vertelt Dirksen namens de hengstenkeuringscommissie. “In Den Bosch worden de hengsten opnieuw beoordeeld op het exterieur en dan wordt -naast het vrijspringen- ook de afstamming in de beoordeling meegenomen. In de eerste bezichtiging wordt hier alleen in positieve zin naar gekeken, dat wil zeggen dat hengsten op basis van hun pedigree het voordeel van de twijfel kunnen krijgen als ze bovengemiddeld genetisch interessant zijn. Dat is vandaag ook een paar keer voorgekomen en daarnaast verscheen er ook een aantal complete hengsten in de baan: hengsten die zowel qua exterieur en vrijspringen hebben kunnen overtuigen en daarnaast ook nog eens genetisch interessant zijn. Dus dat geeft vertrouwen voor de rest van het selectieproces.”

Bekijk hier het overzicht van de geselecteerde hengsten

bron: KWPN.nl