Japan neemt China's Olympisch ticket af na positieve dopingtest

Japan neemt China's Olympisch ticket af na positieve dopingtest

China verliest zijn plaats op de Olympische Spelen in Parijs van volgend jaar, en in plaats daarvan zal Japan een teamplaats innemen, na het nieuws van een retroactieve diskwalificatie voor de toonaangevende Chinese ruiter, de meervoudige Olympiër Alex Hua Tian, en zijn paard Chicko uit het Millstreet Group F & G Olympic Qualifier-evenement dat in juli werd gehouden.


De dertienjarige ruin Chicko testte positief in een routinematige dopingtest voor het gecontroleerde medicijn altrenogest, beter bekend onder zijn Britse handelsnaam, Regumate, dat wordt gebruikt als een oestrus-onderdrukker voor merries, wat helpt om de cyclus te reguleren gedurende de fasen van het voortplantingsseizoen. Een onafhankelijk onderzoek dat achteraf werd uitgevoerd, concludeerde dat het paard per ongeluk de medicatie had ingenomen.

Niettemin diskwalificeert de positieve test Alex en de ruin voor de competitie, waardoor China op de vierde plaats komt en hun kwalificatie voor de Olympische Spelen van volgend jaar wordt ingetrokken. Ze zullen geen verdere kans krijgen om zich als team te kwalificeren; de twee resterende teamtickets worden toegekend tijdens de Pan-Amerikaanse Spelen van deze maand en zijn uitsluitend beschikbaar voor landen uit Noord-, Midden- en Zuid-Amerika.

Japan, dat derde eindigde in de kwalificatiewedstrijd met een score van 125,7, heeft nu de teamkwalificatie toegewezen gekregen.

Alex heeft gereageerd op het nieuws met een gedetailleerde verklaring: 

"Op 10 juli 2023 werd ik op de hoogte gesteld van een positieve test bij mijn paard, Chicko, tijdens de Groups F/G Special Olympic Team Qualifier in Millstreet voor het gecontroleerde medicijn* (niet verboden stof) altrenogest, voorgeschreven en verkocht in het VK als Regumate. Als fervent voorstander van eerlijke sport, met een onberispelijke staat van dienst op internationaal niveau gedurende 18 jaar en wetende hoe voorzichtig we als team zijn met enig risico op besmetting, was ik volledig in shock. Met de steun van Richard Davison, Schelstraete Equine Law, JunZeJun Law en Penny Ecroyd hebben we een team van specialistische dierenartsen, paardwetenschappers en toxicologen samengesteld om een grondig onderzoek te doen naar de omstandigheden die hebben geleid tot deze ongunstige analytische bevinding."

De onderzoeksresultaten hebben duidelijk aangetoond dat de sporen van altrenogest die werden gedetecteerd, per ongeluk in Chicko terechtkwamen doordat hij urine-verontreinigd hooi had gegeten uit de stal naast de zijne tijdens de competitie. Op de avond van 1 juni vertoonde Chicko tekenen van milde koliek en werd hij onderzocht door de dierenartsen van het Chinese team in Millstreet. Omdat milde koliek niet kon worden uitgesloten, werd besloten om Chicko's voer en hooi tot de volgende ochtend te verwijderen. De volgende ochtend was Chicko weer gezond en werd hij fit verklaard door de dierenartsen om de competitie voort te zetten. Hij kreeg echter de opdracht om gedurende de dag regelmatig kleine hoeveelheden hooi te krijgen.

Door de tijdelijke stallen en het ontbreken van zijn eigen hooi kon Chicko toegang krijgen tot hooi van de merrie in de naastgelegen stal, die tijdens de competitie met Regumate werd behandeld en urineerde op haar overgebleven hooi. Het was niet bekend dat altrenogest niet alleen in de urine wordt uitgescheiden, maar ook in redelijk hoge concentraties. Het bloed- en urinemonster van Chicko werd genomen op 2 juni om 15:15 uur.

Hoewel altrenogest een gecontroleerde stof is en niet verboden, heeft dit geleid tot diskwalificatie vanwege de FEI-regels, wat resulteerde in het verlies van China's teamkwalificatie voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. De ruiter, Alex, aanvaardt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen en biedt zijn excuses aan aan het Chinese equestrianisme, zijn teamgenoten en supporters, en zet zich in voor schone sport en dopingpreventie in de paardensport. Hij heeft de aangeboden "Administratieve Procedure" geaccepteerd, wat resulteert in een boete maar geen schorsing.


Bron: Eventing Nation