Wijzigingen wedstrijdreglement dressuur, springen, mennen en Algemeen Wedstrijdreglement per 1 april 2024

Wijzigingen wedstrijdreglement dressuur, springen, mennen en Algemeen Wedstrijdreglement per 1 april 2024

Per 1 april 2024 gaan er een aantal wijzigingen in voor de disciplines dressuur, springen, mennen en het Algemeen Wedstrijdreglement. We informeren je hier graag over.

De reglementswijzigingen van de verschillende disciplines zijn door het KNHS-bestuur, op advies van de sportfora, vastgesteld. In de fora denken de leden na over de sport, worden nieuwe ideeën besproken en ontstaan nieuwe initiatieven. Het Algemeen Wedstrijdreglement wordt door de Ledenraad vastgesteld. Hierin staan de algemene bepalingen opgenomen die voor alle wedstrijdsporters gelden. In de disciplinereglementen worden de regels per discipline verder uitgewerkt.


Per 1 maart 2024 gelden er wijzigingen voor het wedstrijdreglement eventing, voltige en endurance. Lees hier meer over deze wijzigingen


Wijzigingen per 1 april 2024 


Er worden per 1 april 2024 een aantal reglementswijzigingen doorgevoerd, hieronder worden de belangrijkste wijzigingen kort toegelicht. Voor alle wijzigingen zie het document wijzigingen wedstrijdreglement van de betreffende discipline.


Algemeen Wedstrijdreglement

•    Het 1.40m springen wordt toegevoegd aan de wedstrijdcategorie Breedtesport.
•    Om de uitslagen zo snel mogelijk te kunnen verwerken en inzichtelijk te hebben in Mijn KNHS is het belangrijk dat deze binnen 48 uur aangeleverd worden. De wedstrijdpakketten voorzien hier ook in. 
•    Een verduidelijking dat juryleden moeten ingrijpen, en hiervoor ook het mandaat hebben, in geval dat een paard onregelmatig is en dat hiervoor geen dierenarts nodig is.
•    Verduidelijking dat wanneer een pony uitsluitend bij de paarden uitgebracht wordt er geen meethistorie in het paspoort hoeft te zijn opgenomen.
•    Verduidelijking dat indien de dierenarts een verschrijving maakt in het paspoort hij deze dient te corrigeren met zijn handtekening en stempel.

Klik hier voor het Algemeen Wedstrijdreglement dat geldt per 1 april 2024


Dressuur

•    De leeftijd waarop je met een paard aan dressuurwedstrijden mag deelnemen wordt verlaagd van 12 naar 11 jaar. Hierdoor is er een betere aansluiting mogelijk met de FEI klasse Children.
•    Verduidelijking van de promotieregel Zware Tour. 
•    Verduidelijking HC starten. 
•    Bij het verkennen van de wedstrijdring aan de hand, om de wedstrijdring heen, is het gebruik van een hoofdstel en hoofdstelnummer verplicht. Dit in het kader van veiligheid.
•    Het gebruik van een hoofdstelnummer wordt net als zoals het vanaf het ZZ-Zwaar al verplicht is.  Hiermee is het voor onze officials, de toezichthouder, ringmeester en het jurylid goed zichtbaar welke combinatie/paard zich op het wedstrijdterrein bevindt.
Het hoofstelnummer bestaat uit de laatste 3 cijfers van je combinatienummer. Je mag deze ook op je sjabrak bevestigen. Het gaat erom dat het nummer duidelijk zichtbaar is. Het dragen van dit nummer draagt bij aan een vlotter wedstrijdverloop. Zo weten de officials welke combinaties er op het wedstrijdterrein zijn en jij kunt zelf ook zien als degene voor jou op de startlijst de wedstrijdring ingaat en dus wanneer jij aan de beurt bent. Het is misschien even wennen om dit nummer altijd bij je te dragen. Mocht je het een keer vergeten zijn kun je hierop geattendeerd worden door een van de officials met als doel dat het voor iedereen vanzelfsprekend  wordt om dit nummer te dragen.
•    Het gebruik van bandages op het wedstrijdterrein is niet langer toegestaan.
•    Verduidelijking van het gebruik van stang en trens bij de afdelingsdressuur en teamdressuur. 
•    Verduidelijking over klassering bij aanlegtesten.
•    De inschalingstabel van het wedstrijdreglement dressuur is aangepast. Bij een overstap van een A/B pony naar een C/D/E pony mag er niet langer een extra klasse lager gestart worden. De te rijden proeven zijn tegenwoordig identiek in tegenstelling tot de proeven die in het verleden gereden werden. Deze waren zonder galop. De inschalingstabel biedt al ruimte om een klasse lager te mogen starten.

Klik hier voor alle reglementswijzigingen in de discipline dressuur per 1 april 2024. 
 

Springen

•    De leeftijdstabel voor paarden en pony’s is verduidelijkt.
•    Ter stimulering van de uitschrijving van de lagere rubrieken t/m 1.05 worden deze ook toegestaan in een outdoor zandpiste met een kleinere afmeting.
•    De verplichting tot promoveren komt te vervallen.
•    De leeftijd van deelnemers aan springwedstrijden met paarden wordt verlaagd van 12 naar 11 jaar. Hierdoor is er een betere aansluiting mogelijk met de FEI klasse Children
•    De kleur van de rijbroek is aangepast en verduidelijkt.
•    Er wordt een nieuwe formule toegevoegd aan de rijstijlwedstrijden waarbij het mogelijk wordt om een barrage op tijd te laten verrijden. Daarnaast kent de formule een educatief karakter waarbij de speaker/jury naast de stijlpunten ook feedback voor de deelnemer meegeven.

Bekijk hier een video met een toelichting op de reglementswijzigingen in het springen.

Klik hier voor alle reglementswijzigingen in de discipline springen per 1 april 2024. 


Mennen

•    De reglementen zijn in lijn gebracht met de regels van de FEI.
•    Het gebruik van bandages is op het wedstrijdterrein tijdens KNHS-wedstrijden niet toegestaan.

Klik hier voor alle reglementswijzigingen in de discipline mennen per 1 april 2024. 



Bron: KNHS