Topvererver Lanciano (Landino) op 27-jarige leeftijd overleden

Topvererver Lanciano (Landino) op 27-jarige leeftijd overleden
In alle stilte is de Westfaalse tophengst Lanciano overleden. Nadat hij binnenkwam van zijn dagelijkse weidegang ging Lanciano in zijn stal liggen en stond niet meer op. De familie Kraft van Stoeterij St. Ludwig associeert met Lanciano een lange, succesvolle periode en ontelbare mooie herinneringen.

"We zijn nog steeds in diepe rouw," zegt Gert Kraft van Stoeterij St. Ludwig in Wegberg-Dalheim. De familie nam afscheid van één van de grootste namen in de dressuurwereld. De hengst bereikte de mooie leeftijd van 27 jaar en overleed in de vooravond van 31 december 2017. "Zoals elke dag hadden we hem op de wei gezet. Nadat we hem later terug op stal zetten, ging hij heel rustig liggen. Hij kon niet meer opstaan, maar hij wilde het ook gewoon niet meer," vertelt Gert Kraft aan Reiter Revue. De familie Kraft was tijdens de laatste uren van Lanciano steeds bij hem en hij werd goed begeleid door de dierenarts, die hem uiteindelijk uit zijn lijden verloste. "Hij was heel rustig", zegt Kraft.

23 jaar lang deelden Gert Kraft en Lanciano het leven. Kraft kocht de hengst als vierjarige op de Westfaalse nakeuring. "Eigenlijk had hij al bij de hoofdkeuring moeten voorgesteld worden, maar hij had een blessure. Iedereen was het er toen al over eens dat Lanciano als winnaar naar huis zou gaan. Hij was gewoonweg een droom van een hengst." Lanciano maakte vervolgens alle verwachtingen waar. "Hij was een prachtig paard, liet zich goed rijden en was erg betrouwbaar."

Zijn carrière is er eentje om u tegen te zeggen. Als driejarige werd hij tweede bij de Hengstleistungsprüfung in München-Riem, en hij heeft enkel al in Duitsland 22 gekeurde en erkende zonen rondlopen. "In Europa heeft hij 44 gekeurde hengsten", vertelt Kraft fier. "Hij bediende ongeveer 300 merries per jaar, de fokkers kwamen voor hem uit heel Europa." De meest bekende nakomeling is zeker Lord Sinclair I, dubbel bondskampioen en succesvol tot op Grand Prixniveau. Diverse andere nakomelingen doen het ook goed in de sport: 18 in de zwaarste dressuurklassen en 19 op Zwaar-niveau.

Stoeterij St. Ludwig heeft Lanciano veel te danken, zegt Kraft. "We wilden hem iets teruggeven, en hebben hem zijn laatste jaren in de best mogelijke omstandigheden laten doorbrengen."