Tommie Visser's Vingino weer in training

Tommie Visser's Vingino weer in training
Het door eigenaar en ruiter betwiste olympische paard Vingino is na maanden stilstand en verblijf in de manege van de bereden politie weer in training. Het paard wordt op het ogenblik door ruiter en coach Laurens van Lieren getraind in Stal Hexagon in het Zeeuwse plaatsje Schore, bevestigt bondscoach Wim Ernes van de dressuurploeg.

De 12-jarige ruin Vingino, die met ruiter Tommie Visser is opgenomen in de voorlopige dressuurselectie voor de Olympische Spelen van Rio (2016), is inzet van een twist. Begin april werd het paard na een ruzie meegenomen uit een stal in Vijfhuizen in de Haarlemmermeer. Daarbij vielen klappen, werd volgens berichten geschoten en werden bij de manege twee hennepkwekerijen ontdekt.

De zaak is nog in onderzoek bij politie en Openbaar Ministerie. Hangende de uitkomst hebben Vingino's ruiter Visser en eigenaar Margriet van Beelen via hun advocaten afgesproken dat het olympisch paard voorlopig weer kan trainen. De raadslieden willen desgevraagd niet reageren vanwege een overeengekomen mediastilte.

Bondscoach Ernes zegt Vingino vorige week in Schore te hebben bekeken. „Het paard zag er happy uit, maar heeft duidelijk aan spierkracht verloren. Het is nu zaak dat voorzichtig weer op te bouwen.” Hij ziet vooralsnog geen mogelijkheden paard en ruiter als succesvolle combinatie te herenigen.

Volgens Ernes is het voor de ruitersport van belang dat de combinatie wordt herenigd. Visser en Vingino zijn belangrijk voor het landenteam dat in Rio hoge ogen wil gooien. „Het is doodzonde voor het niveau van de landenploeg als Visser en Vingino niet kunnen deelnemen. Ik pik er als bondscoach toch graag de beste combinaties uit”, zegt hij.

Er zijn meerdere Nederlandse ruiters van wereldklasse, maar niet iedere ruiter kan volgens hem met Vingino overweg. „Visser en Vingino vormen een combinatie waarin nog voldoende groei zit. Bovendien heeft de ruin de ideale leeftijd om te presteren.”

De oplossing ligt wellicht in de verkoop van het paard. Van Beelen zou Vingino volgens Vissers raadsman voor een half miljoen euro te koop hebben aangeboden.