Team NL voorlopig vijfde na dag één op het EK Dresuur

Team NL voorlopig vijfde na dag één op het EK Dresuur

Dag één van de Europese Kampioenschappen Dressuur in Hagen zit erop. Team NL staat in de landencompetitie voorlopig op een vijfde plaats.

Marlies van Baalen en Adelinde Cornelissen verdedigden in de Grand Prix de kleuren van oranje met hun tienjarige Totilas-zonen Go Legend en Governor. De amazones volgen elkaar in het klassement op de plaatsen 7 en 8. Morgen komen Dinja van Liere en Hans Peter Minderhoud aan start op jacht naar een teammedaille.

De dressuurequipe van bondscoach Alex van Silfhout ligt op koers voor een derde of vierde plaats op de FEI Europese Kampioenschappen dressuur in Hagen. Na de eerste dag is de tussenstand van de landenwedstrijd nog ietwat onoverzichtelijk, omdat alleen de beste score nog maar telt in de tussenstand na twee ruiters per land. Morgenmiddag gaat het finaal om de beste drie scores per land en wordt duidelijk hoe de medailles in de landenwedstrijd verdeeld worden.

Marlies van Baalen (Brakel) reed als tweede voor TeamNL en behaalde een score van 72.531 procent. Daarmee staat ze op plaats 7, precies boven Adelinde Cornelissen. Van Baalen is tevreden na haar EK-optreden. “Hartstikke goed. Go Legend voelde heel fijn, oplettend en los”, klinkt het enthousiast. “Ik kon echt ieder onderdeel goed inzetten en afwerken. Ik was echt blij toen ik klaar was. Dat is een goed teken. Ik had hier een beter gevoel dan in Tokio. Er was meer focus en meer puntjes op de i.”

Marlies begon de proef met hoge cijfers en stond op ruim 75 procent tot het stapgedeelte. Toen ging de score omlaag. “Dat was jammer. Go Legend was wat kijkerig. Ik had misschien wat meer moeten anticiperen. Hij hield zich daar net wat strak.” Toch waren er veel hoogtepunten in de Grand Prix-proef van het duo. “De verruimingen waren goed, de galopchangementen waren goed, de zigzag was goed”, legt Van Baalen uit. Het EK is het tweede internationale kampioenschap in ruim een maand voor Van Baalen en de pas tienjarige Go Legend. “Dit is waar we al die jaren voor gewerkt hebben en dan gelijk twee kampioenschappen in een jaar. Ik had al een goed gevoel tijdens de warming-up. En nu ook echt met een lekker gevoel de ring uit. Gaaf.”

Adelinde Cornelissen beet in de ochtend de spits af voor TeamNL. Met de nog betrekkelijk onervaren, zwarte KWPN-dekhengst Governor zette de routinier uit Nijkerk een goed resultaat neer. “Ik ben er best blij mee”, lacht Adelinde Cornelissen. “In de galopchangementen om de pas hadden we een wiebeltje. Dat had niet gehoeven. Ik was iets aan de voorzichtige kant met de piaffes, die hadden nog wat meer gezet kunnen zijn.”Voor Governor was het zijn eerste optreden in zo’n imponerende entourage van het dressuurstadion in Hagen. “Hij is toch iets onder de indruk en dan ga ik ook nog niet het randje opzoeken. Zoveel routine hebben we samen ook nog niet. Governor wordt steeds nog een beetje sterker. Het komt goed. Hij moet nog een paar jaar routine opdoen. Over drie jaar, dan is hij er wel.”

Bondscoach Alex van Silfhout is tevreden over zijn eerste twee combinaties op het Europees Kampioenschap. “Je ziet Governor nog steeds sprongen vooruit maken. Hij gaat mooi zitten, de aanleuning is alweer zo’n stuk mooier geworden en je ziet dat Governor het gewoon simpel kan. Dat belooft veel voor de toekomst.” De bondscoach lacht wanneer Van Baalen haar proef heeft gereden. “Ik was er heel blij mee. Het was echt gereden, alles lukte in principe. De stap kostte wat punten. Go Legend gaf een fijn beeld in de ring. De piaffe en passage is al weer een stuk mooier geworden. Vergeleken met Tokio was Marlies echt lekker vrij aan het rijden. Ik ben helemaal blij voor dit moment.”

Dinja van Liere en Haute Couture komen woensdagmorgen om 9.42 uur in de ring. Hans Peter Minderhoud is nummer 63 op de startlijst en rijdt morgenmiddag om 13.24 uur met GLOCK’s Dream Boy N.O.P.. Morgenmiddag worden de medailles van de Landenwedstrijd uitgereikt.


Klik hier voor de uitslag.

Bron: KNHS