Patrik kittel hekelt kritiek op social media kanalen

Patrik kittel hekelt kritiek op social media kanalen


De Zweedse dressuurruiter Patrik Kittel is er helemaal klaar mee. De laatste tijd meent de ruiter dat er teveel kritiek wordt geuit via de sociale media op en over de paardensport en de ruiters. "Het is genoeg nu", vertelt Kittel in het Zweedse blad Tidningenridsport. Meerdere ruiters zijn het zat dat de sport zo onder een enorm vergrootglas ligt en Kittel schreef er een stuk over.

"Het wordt tijd dat wij als ruiter zijnde eens voor onszelf gaan opkomen. Uiteraard mag een ieder zijn eigen mening hebben en is daarin vrij deze te uiten, maar het gaat tever als wij ons moeten gaan schamen voor iets wat niet gebeurd is, enkel vanwege het kritiek dat verschijnt op de sociale media".

Ik durf op ieder moment van de dag mijn stallen en paarden te laten zien. Ook de trainingen mag je rustig onverwachts bij aanschuiven, want ik heb niets te verbergen. Het welzijn van mijn paarden staat boven alles, want zonder een gelukkig paard heb je immers ook geen goede resultaten. Een paard blijft nou eenmaal een dier, daarbij ook nog eens een vluchtdier, en we moeten ons dan ook met zijn allen realiseren dat het dus ook als zodanig kan reageren. Ieder paard kan een keer schrikken, weglopen, steigeren, met de tanden knarsen of hun oren plat leggen. Het zijn en blijven levende dieren.

"Ik vind dat mensen zich eerst wat meer moeten gaan verdiepen in een sport, alvorens ze met hun kritieken komen online. Naar mijn idee zorgt een gebrek aan kennis en ervaring dat mensen sneller kritiek uiten op een momentopname. Het kan nou eenmaal voorkomen dat een paard een keer wat kort is in de hals, of net achter de loodlijn loopt. Natuurlijk is dat niet iets wat we willen zien, maar het is echt geen ramp". Wat geeft de mensen het recht om zoveel kritiek te uiten in het openbaar op ruiters? Kittel meent dan ook dat er al snel een situatie volledig wordt opgeblazen en dat mensen vergeten naar de hele situatie te kijken, in plaats van een momentopname.

Hij wijst naar een uitspraak van zijn collega Charlotte Dujardin, die de uitspraak deed: "Ik doe niet aan sociale media. Ik rijd paard". "We hebben echt ontzettend fijne paarden in Zweden, misschien zelfs wel de beste ter wereld. Het wordt de hoogste tijd dat wij hier dan ook kunnen van genieten. Tijd voor wat minder bullshit en meer tijd om te rijden. Laat de computer voor wat het is en stap liever in het zadel. Het wordt tijd dat wij onze liefde voor paarden kunnen verenigen!", aldus dus Zweedse dressuurruiter.