Nederlandse studentenruiters goud in wereldfinale

Nederlandse studentenruiters goud in wereldfinale

In het Zwitserse Bern streden studenten van over de hele wereld afgelopen weekend om de felbegeerde titel. Het Nederlandse team won in het dressuurklassement teamgoud, Maaike Hofman herhaalde die prestatie individueel. Rosemarijn Strijder nam een zilveren medaille mee naar huis. 

Uit vijftien verschillende laden kwamen ze, de studenten die streden om de overwinning in een dressuur-, spring- en overall-klassement. Voor Nederland gingen Maaike Hofman, Shannon Groeneveld en Rosemarijn Strijder. Zij werden geselecteerd op basis van hun prestaties in de Nations Cup wedstrijden in 2019. 


De drie amazones plaatsten zich beide voor de tweede ronde in de dressuur, maar het waren Hofman en Strijder die van start mochten in de dressuurfinale. Hofman kaapte daar het goud weg en Strijder dus het zilver. En ook in de teamcompetitie kaapten ze dus de gouden medaille weg. 

In het gecombineerde klassement, dus zowel voor dressuur als springen, werd Nederland vierde. 

Deze competitie is voor WO & MBO studenten tussen de 18 en de 27 jaar oud. Over heel Europa en Amerika worden zo'n vijftal manches gereden, waarbij de studenten op paarden uit het organiserende land rijden, en dus onbekende paarden. Er wordt ook gewerkt volgens een knock-out systeem, en in elke nieuwe ronde stijgt het niveau. De finale is Prix Saint-Georges-niveau voor dressuur en ZZ voor springen.