Monique Peutz: "Het resultaat dringt nog niet echt goed tot mij door"

Monique Peutz: "Het resultaat dringt nog niet echt goed tot mij door"


Tijdens het Europees kampioenschap in Oliva Nova heeft het Nederlandse Young Riders-team met overmacht de gouden teammedaille binnengesleept. In de Spaanse zon bezetten de Nederlandse teamleden de eerste drie plaatsen en daarmee waren zij een behoorlijk maatje te groot voor de concurrentie. Het zilver is voor Duitsland, de Denen gingen er met het brons vandoor.


“Een fantastische dag, al dringt het resultaat nog niet echt tot mij door”, vertelt een blije Monique Peutz. “Ik wist dat we hier met een sterk Young Riders-team aanwezig zijn, maar het moet in de ring nog wel allemaal gebeuren. Dat lukte, want ik had geregeld kippenvel. Zoals zij op hun paard zitten, hun proeven afwerken en weten wat ze te doen staat in de ring; daar krijg ik tranen van in mijn ogen.”

De uit Winschoten afkomstige Marten Luiten liet in het zadel van Fynona (v.Ampère) zien van uitzonderlijke klasse te zijn. De negentienjarige student Bedrijfskunde reed naar de prachtige score van 77,67% en werd daarmee door alle juryleden unaniem op de eerste plek gezet. “Een proef uit het boekje”, stelt de bondscoach. “Marten heeft zo ontzettend veel gevoel en weet zo precies, gecontroleerd en met zoveel verfijning een proef door te sturen. Zijn hoogtepunten waren de pirouettes, daar kreeg hij zelf twee tienen voor, voor de wisselseries ontving hij negens.”

De tweede positie is voor Milou Dees. Met haar Francesco (v.Florencio) reed de amazone uit Berkenwoude naar exact 74%. De 21-jarige Dees valt volgens de bondscoach op met haar goed gereden draftour. “Francesco heeft van zichzelf zoveel ‘go’ en weet met zoveel cadans en gedragenheid de oefeningen te rijden, daar scoort Milou heel hoog mee. Haar wisselseries waren heel precies gereden, een tot het laatste onderdeel perfect afgewerkte proef.”

Nipt derde werd de 20-jarige Thalia Rockx. Met de grote Golden Dancer de la Fazenda (v.Bretton Woods) scoorde de Roosendaalse 73,85%. “Thalia weet een heel fraai gesloten beeld neer te zetten”, oordeelt Peutz. “De pirouettes waren heel klein gereden en ook Thalia weet de proef op elk punt af te werken. Prachtig om te zien hoe zij met zulke kleine hulpen haar paard weet te bedienen.”

De negende positie is voor Quinty Vossers. De 21-jarige Vossers kwam in actie met Hummer (v.Charmeur) en liet 70,44% noteren. “Quinty reed als eerste starter heel geconcentreerd en zette een proef met een sterke draftour en mooi gereden wissels neer."Het kampioenschap vervolgt morgen met de individuele proef voor de Young Riders. Verwacht Peutz een identieke uitslag? “We hopen het, maar we weten ook dat een klein foutje zo gemaakt is. We gaan onze stinkende best doen. Het niveau is heel hoog en er wordt met kwaliteitsvolle paarden heel goed gereden. Het is een waardig kampioenschap!”


Bron: KNHS