Japan neemt Toots en Don Lorean mee naar Rio

Japan neemt Toots en Don Lorean mee naar Rio
De zestienjarige Jazz nakomeling Toots heeft zijn ticket naar Rio de Janeiro verdiend. De ruin werd tot kort geleden uitgebracht door Imke Schellekens-Bartels op het hoogste niveau. Gisteren en vandaag kwam hij in actie met zijn huidige amazone Akane Kuroki op de Japanse kwalificatiewedstrijd op de Olympische Spelen in het Duitse Hagen.

Tineke Bartels reisde af naar Hagen om Akane Kuroki en Toots te begeleiden. ‘Ik heb de definitieve aanwijzing voor de Olympische Spelen nog niet gehoord, maar Kuroki zegt van wel. De beste vier ruiters mogen afreizen naar Rio, en Kuroki eindigde als derde, dus dat betekent dat ze meegaat. Het is echt “keileuk” dat hij een kwalificatie heeft voor de Spelen.’ aldus Tineke, die drukke dagen doormaakt aangezien tegelijkertijd ook ‘haar’ Nederlandse jeugd rijdt in Roosendaal. ‘Ik ben vanmorgen in Hagen geweest en inmiddels zit ik alweer in Roosendaal.’

‘Het was een apart jaar. We hadden eerst wat zorgen of het met Toots wel goed zou komen, maar toen het eenmaal weer goed ging begon Imke toch “Rio-dromen”  te krijgen. Vanaf het moment dat ze zwanger werd wisten we al heel snel dat dat voor zou gaan, aangezien dat moeilijk zou passen. Op dat moment zochten de Japanners naar goede paarden. We hebben fantastische afspraken met hun kunnen maken, zodat Toots ook bij ons zou blijven en ik ze zou begeleiden. Het is heel leuk om te doen en ik zit er zelf ook nog regelmatig op. Dat ze nu naar de Spelen gaan, is het hoogst haalbare resultaat.’  Op de vraag wat de doelen voor Rio zijn, antwoordt Bartels: ‘Ik heb geen gigantische ambities. Het gaat erom dat ze daar goed rijdt en dat ze een net teamresultaat kunnen neerzetten, dat is niet in percentages uit te drukken. Een nette landenwedstrijd zou voor Japan heel goed zijn. Maar zeker weten doe je het nooit, ik heb niet alles in de hand. Daarnaast heeft Toots ook nog nooit gevlogen. En vooral voor de Japanners is het spannend. Zij hebben nog weinig internationale ervaring en dat zie je terug in de mentale weerbaarheid', verteld de amazone aan de Hoefslag.

Equnews had contact met Akane Kuroki die ons ook de rest van het Japanse dressuurteam heeft doorgegeven, waarmee Japan de eerste is die zowel zijn spring als dressuurteams voor Rio op orde heeft.

Chef d'equipe Mr. Terui neemt de volgende deelnemers mee: Yuko Kitai met Don Lorean die voorheen werd gereden door Alexandra Barbançon-Mestre,  Masanao Takahashi met Fabriano en neemt Kiichi Harada Egistar mee.

"De selectie werd gehouden in twee dagen. Ik was tijdens deze twee dagen niet in topvorm, maar ik wist wel mijn selectie voor Rio te behalen. Ik ben heel blij. Ik wil de beste prestatie neerzetten op de Olympische Spelen. Hiervoor wil ik een gedetailleerde planning maken voor trainingen bij de familie Bartels. Toots is altijd fantastisch!!', aldus Akane Kuroki.