Goedgekeurde hengst Delamanga bezweken aan koliek

Goedgekeurde hengst Delamanga bezweken aan koliek

De Baden Wurttemberger gefokte dekhengst Delamanga is op 4 januari 2022 overleden aan de gevolgen van een koliekaanval. Hij werd 16 jaar oud. 


"Gistermorgen (4 januari) had hij symptomen van een zware koliek en we hebben hem naar de kliniek gebracht," zei Sascha Schlede, zakenpartner van eigenaar Achim Klostermann. "Daar werd zijn toestand kritiek en besloten ze hem te opereren. De artsen ontdekten dat hij een gescheurde maag had, dus werd hij geëuthanaseerd." Schlede voegde eraan toe dat het team van Delamanga "erg aangeslagen is over het verlies."

Delamanga was een in 2006 geboren Baden Wurttemberger gefokte hengst van Dr. Jackson D uit Hillary (v. Heraldik xx x Furioso II). Hij werd gefokt door Rolf Rittmann en is eigendom van Achim Klostermann. De zwarte werd voor het eerst gekeurd op de Zuid-Duitse Hengstenkeuring in München in januari 2009 en twee maanden later goedgekeurd voor de Rheinlander rasvereniging. 

Hij werd voor het eerst uitgebracht in het voorjaar van 2009 als 3-jarige in  op lokale shows. Zijn carrière als jong paard bestond in 2010 slechts uit lichte wedstrijden, maar in 2011 werd er een tandje bijgezet met meer shows en deelname aan de KWPN Hengstencompetitie 2011-2012 om te proberen KWPN goedgekeurd te worden. 

Hun hoogtepunt seizoen was in 2012 toen de 6-jarige Delamanga zich kwalificeerde voor de Bundeschampionate, maar hij nam niet deel in Warendorf. Hij werd ook voorgesteld in de Duitse selectieproef 2012 voor de Wereldkampioenschappen voor jonge paarden, maar niet geselecteerd. In 2017 besloot Klostermann het rijden aan de Nederlandse Stephanie Peters te geven en het paard naar Grand Prix-niveau te produceren. Ze stelde hem dat jaar één keer voor in een Prix St Georges proef in Duitsland en reed een paar shows op Lichte Tour niveau in Nederland. 

Zijn bekendste nakomeling is Dilestrio (v. Delamanga x Monteverdi), die op de PSI-veiling van 2014 voor 350.000 euro werd verkocht aan de Georgische Grand Prix-ruiter Joanne Vaughan en tot op Grand Prix-niveau werd uitgebracht door Borja Carrascosa. 

Bron: Eurodressage 

Foto: Photo by Lorene Farrugia on Unsplash