Goede prestaties van de Nederlandse studentenruiters op de Wereldbekerwedstrijd in België

Goede prestaties van de Nederlandse studentenruiters op de Wereldbekerwedstrijd in België

De Nederlandse amazones hebben goed gepresteerd tijdens de wereldbekerwedstrijd voor studentenruiters, die van 8-10 april werd verreden in het Belgische Oud-Heverlee. Individueel was het goud in de dressuur voor Maaike Hofman en de vierde prijs voor Fleur de Geer. In het overall-klassement van de dressuur won het Nederlandse team de vierde prijs. 



Ruiters uit vijftien verschillende landen streden om de felbegeerde titel van kampioen in zowel de dressuur, het springen als het gecombineerde klassement van de Student Riders Nations Cup (SRNC) in België. Het Nederlandse team werd gevormd door Maaike Hofman, Ilse Hofman en Elise Kok. Daarnaast reden Lisanne de Haas en Fleur de Geer mee als individuele ruiters. Het team stond onder begeleiding van chef d’équipe Shannon Groeneveld.

Goede resultaten

Na een goede teamtest plaatsten Kok, Hofman en de Geer zich voor de tweede ronde in de dressuur. De Haas plaatste zich voor de tweede ronde in het springen. Na opnieuw nette proeven mochten Hofman en de Geer door naar de finale rondes van de dressuur, waar Hofman op de bovenste trede van het podium eindigde en de Geer net naast het brons greep met een vierde prijs achter Lea Baberg (Duitsland) en Peter Dillon (Ierland). Naast individueel goud won Nederland tevens de vierde prijs in het overall dressuur klassement, hiermee eindigde Nederland achter Duitsland, Ierland en Groot Brittannië. In het gecombineerde klassement (dressuur en springen) won Nederland de zesde prijs als team en won Hofman individueel de vijfde prijs.

‘Een geslaagde start van het nieuwe seizoen’

Chef d’équipe Groeneveld reageert na afloop enthousiast: “We hebben een succesvol weekend achter de rug. Dit was weer de eerste wedstrijd sinds 2,5 jaar vanwege de wedstrijd stop door COVID-19 en onze ruiters hebben goed gepresteerd. Meerdere medailles, zowel met het team als individueel. Een geslaagde start van het nieuwe seizoen.” Internationaal studenten rijden is bedoeld voor WO & HBO studenten tussen de 18 en 27 jaar oud. Jaarlijks vinden er zo’n vijf internationale wedstrijden plaats in Europa en Amerika. Hierbij reizen gemiddeld zo’n vijftien teams uit verschillende landen af om tegen elkaar te strijden in de dressuur en het springen.

Het bijzondere aan deze wedstrijden is dat er op (voor de ruiters onbekende) paarden wordt gereden uit het organiserende land. Er wordt gewerkt volgens een knock-out systeem waarbij het niveau toeneemt in elke ronde. De finales worden uiteindelijk op Prix St. Georges-niveau en ZZ-springen verreden. De KNHS Vereniging Nederlandse Studentenruiters (VNS) telt zo’n dertig actieve studentenruiters en staat altijd open voor nieuwe leden. Je kan je opgeven als ruiter als je minimaal L2 dressuur en L springen geklasseerd bent of M eventing. Ook ruiters die uitblinken in één discipline (vanaf ZZ dressuur of springen) zijn welkom. De eerstvolgende Student Riders Nations Cup is van 7 tot 10 juli 2022 in Frankrijk.

Bron: persbericht 
Foto: © Kaeye Anné