Dierenwelzijn legt de nadruk op nodige verandering bij dressuurbeoordeling

Dierenwelzijn legt de nadruk op nodige verandering bij dressuurbeoordeling

Er is een verschuiving merkbaar in de dressuurwereld. Recente bijeenkomsten, zowel op nationaal als internationaal niveau, hebben de aandacht gevestigd op de noodzaak van verandering en verbetering binnen de sport.

De FEI organiseerde een bijeenkomst in Riyadh waar vertegenwoordigers van belanghebbende clubs samenkwamen om voorstellen voor veranderingen in de dressuur te bespreken. Een breed scala aan stakeholders, waaronder atletenvertegenwoordigers, bestuursleden en dierenartsen, werd uitgenodigd om de richting van de sport te bespreken en verwachtingen in balans te brengen.

Een vergelijkbare dynamiek werd gezien bij een bijeenkomst van de IDRC in Hagen, waar ruiters en juryleden bij elkaar kwamen om openlijk te praten over de uitdagingen en mogelijkheden binnen de dressuurwereld. Het streven naar meer eenheid en frequentere communicatie werd benadrukt als essentiële stappen naar vooruitgang.

Het thema van dierenwelzijn is prominent aanwezig in deze discussies. Juryleden erkennen hun rol als hoeders van het welzijn van het paard en dringen aan op een meer proactieve aanpak bij het identificeren en aanpakken van tekenen van stress en ongemak tijdens wedstrijden.

De traditionele benadering van dressuurbeoordeling staat ter discussie. Er is een groeiende roep om meer transparantie en objectiviteit, vooral bij het beoordelen van de algehele harmonie en het welzijn van het paard. Juryleden worden aangemoedigd om meer gewicht te geven aan tekenen van stress en spanning, zelfs als dit resulteert in lagere scores.

Het besef groeit dat verandering nodig is, niet alleen om de integriteit van de sport te behouden, maar ook om het welzijn van de atleten - zowel menselijk als dierlijk - te waarborgen. De weg naar vooruitgang vereist een gezamenlijke inspanning van alle betrokkenen, met open dialoog en een vastberadenheid om te evolueren naar een meer ethische en harmonieuze benadering van dressuur. Terwijl de sport onder een vergrootglas ligt, is dit een cruciaal moment om vast te houden aan de kernwaarden van eerlijkheid, respect en mededogen. 



Bron: IDOC