Derde overwinning voor Merlot VDL en bijna 90 punten voor Nalegro!

Derde overwinning voor Merlot VDL en bijna 90 punten voor Nalegro!

Na de winst in Kronenberg en Ermelo voegde Merlot VDL zojuist ook de overwinning van de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur klasse Z/ZZ-L in Groningen toe aan zijn palmares. Met een totaalscore van 84,8 punten gaat hij aan de leiding in de tussenstand. Volgende halte is de KWPN Stallion Show, waar de finale van de hengstencompetitie klasse Z/ZZ-L wordt verreden.

Femke de Laat stelde de hengst opnieuw vakkundig en met veel harmonie voor, daarvoor werd de combinatie ook beloond met een 8,5. De jurering ligt vandaag in handen van Marian Dorresteijn en Monique Peutz, laatstgenoemde verzorgde de toelichting van Merlot VDL (Bordeaux uit Hyacinth-Vrouwe ster PROK D-OC van Florencio, fokker Fam. Klinkhamer uit Sleen). Naast de 8,5 voor de harmonie ontving de Bordeaux-zoon een 8 voor de stap, een 8,8 voor de draf, een 8,4 voor de galop en voor de algemene indruk een 8,7, dit alles maakte een totaalscore van 84,8 punten.

"Potentieel voor de toekomst"
“We hebben eigenlijk gekeken naar een heel mooi fijn beeld, het paard was heel gehoorzaam, mooi en stil in de aanleuning”, stak Monique Peutz van wal. “Hij heeft echt potentieel voor de toekomst, geeft een heel mooi opwaarts beeld, hij kan goed verzamelen, zijn bewegingstechniek is goed en daarbij heeft hij veel expressie en uitstraling.” De combinatie liep vandaag tegen enkele kleine foutjes aan, wat de score in de harmonie iets drukte, maar dat nam niet weg dat de hengst op alle fronten wist te overtuigen. “De stap is zuiver en actief, de draf heel lichtvoetig met een goed lichaamsgebruik, in de galop springt hij mooi bergop, daarnaast is hij heel fijn aan de hulpen en stil in de aanleuning de hele proef door.”

Bijna 90 punten voor Nalegro en Charlotte Fry

In de Anemone Horse Trucks Hengstencompetitie Dressuur klasse M betekende de overwinning van Nalegro, afstammend uit de volle zus van Valegro, een hattrick. Alle drie de competitiewedstrijden vielen ten prooi aan de Painted Black-zoon en regerend wereldkampioene Charlotte Fry. Met onder andere een 9,5 en tweemaal een 9 kwam de score tot 89,6, zijn hoogste score tot nu toe.

De jurering lag in handen van Marian Dorresteijn en Monique Peutz. “We hebben kunnen genieten van twee hele fijne proeven. Een plezier om naar te kijken, dat vinden we heel waardevol”, lichtte Marian na afloop van de laatste groep waarin Nalegro en Netwerk aan de start verschenen toe. De nummer één en twee van deze laatste competitiewedstrijd.

Hattrick voor Nalegro

Nalegro (Painted Black uit Jalegrofleur ster pref PROK van Negro, fokker Joop Hanse uit Burgh-Haamstede) werd wederom geroemd om zijn kracht, power en afdruk. “De galop was echt een highlight vandaag, dit is een paard dat maar blijft komen vanuit het achterbeen met heel veel buiging in de gewrichten. Hij speelt met het galopwerk.” Voor zijn galop ontving de hengst dan ook een 9,5. Voor de harmonie en totaalindruk ontving de hengst een 9. “Hij loopt met veel gemak in alle drie de gangen door de oefeningen, laat zien schakelvermogen te hebben en blijft daarbij mooi op lengte. Hij heeft veel potentie voor de toekomst, wij denken dat dat helemaal goed zit.”

Network opnieuw tweede

Nadat Femke de Laat al de klasse Z/ZZ-L won, legde ze in de klasse M beslag op de tweede plek. Dit deed ze met de Just Wimphof-zoon Network (uit Keyveniz Texel stb-ext pref D-OC van Negro, fokkers D. Staller en D. Broekema uit Westbeemster). Hun totaalscore kwam uit op 84,6 met een 8,7 voor de harmonie. “Network werd heel mooi voorgesteld, hij blijft mooi in de aanleuning, mooi naar de hand toe met het neusje eruit. Het is een paard dat heel lichtvoetig is en dat heel makkelijk beweegt. Als hij nog iets meer aan kracht kan winnen, en dat komt ongetwijfeld met zo’n jong paard, kan hij alleen nog maar omhoog gaan. Zeker een paard voor de toekomst dat zo gemakkelijk zijn werk doet.”

Nacho complementeerd top drie

De top drie werd compleet gemaakt door Nacho. Deze Negro-zoon (uit Benetton ster preferent D-OC van Krack C, fokker S. Maakenschijn) van Van Olst Horses werd eveneens voorgesteld door Charlotte Fry. “De galop was zijn positieve punt vandaag, heel krachtig en gedragen, met veel sprong. Hij is mooi en stil aan de aanleuning, wat hij erg goed liet zien vandaag was de eenvoudige wissel. Het is een paard met een heel krachtig achterbeen, veel gedragenheid en goed lichaamsgebruik. Als hij nog een fractie meer schoudervrijheid gaat tonen dat hij nog meer gewicht achter kan opnemen, wordt dat alleen nog maar beter.” Zijn totaalscore kwam op 83,6.

bron: KWPN.nl